23948sdkhjf

Genombrott för fusionskraft

Rykten har cirkulerat några dagar, men nu är det bekräftat: Forskare har gjort ett genombrott när det gäller fusionskraft.

Fusion sker i vår sol och andra stjärnor där mindre atomer slås ihop till större och det friges energi. Den som fixar fusionskraft på jorden har löst världens energiproblem en gång för alla. Men utmaningarna är många och forskning har pågått länge med resultatet att man fått ut mindre energi i fusionsprocessen än vad man stoppat in. Tills nu. Den 5 december skedde det som fusionsforskare hoppats på i många år. Då kunde man för första gången visa att man fick ut mer energi i ett fusionsförsök än vad man direkt stoppat in. Det är forskare vid amerikanska Lawrence Livermore National Laboratory, LLNL,  som fixat detta genom att skjuta 192 laserstrålar mot en kula fylld med väte. De ansvarar för anläggningen NIF, National Ignition Facility, som är en av världens starkaste laseranläggningar. 

Man skickade in 2.05 megajoule via laser och fick ut 3.15 megajoule i fusionsenergi.

– Strävan efter fusionständning i laboratoriet är en av de mest betydande vetenskapliga utmaningarna som mänskligheten någonsin tacklat, och att uppnå det är en triumf för vetenskap, ingenjörskonst och framför allt människor, säger LLNL:s direktör Dr Kim Budil.

Energiproblemet löst nu alltså? Nej det är väldigt lång väg kvar. Visserligen fick de ut mer energi än de stoppade in i form av laserstrålning men sedan finns det en rad andra stödsystem runt om som också drar energi så nettoeffekten är fortfarande att man fått ut mindre energi än vad man totalt använt. Men det är ändå ett stort genombrott som skett.

– Detta är en milstolpe för forskarna och personalen vid National Ignition Facility som har ägnat sina karriärer åt att se fusionständning bli verklighet, och denna milstolpe kommer utan tvekan att väcka ännu fler upptäckter, säger USA:s energiminister Jennifer M. Granholm vid en presskonferens.

Se mer i LLNL/NIF:s video.

National Ignition Facility achieves fusion ignition

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.469