23948sdkhjf

Kraften som inget material rår på ska bemästras

Fusionskraft står på agendan när KTH, Novatron Fusion Group och EIT InnoEnergy inleder ett samarbete. Tanken är att utvärdera en helt ny teknik som stabiliserar fusionsplasmat, materia som är över 100 miljoner grader Celsius.

Fusionskraft, en dröm som skulle revolutionera världen i form av en stabil och hållbar energilösning. Vägen till förverkligande är dock svår då fusionsplasmat, som värms upp till över 100 miljoner grader, ska hanteras. Inget stål eller annat material i världen klarar av den extrema hettan.

– I Frankrike använder fusionsreaktorn ITER kraftiga magneter och avancerad styrning för att hålla plasmat stabilt. I detta samarbete kommer en annan, ny lösning att utvärderas där plasmat naturligt hålls stabilt. Det kommer att krävas fler fusionsforskare och ett stort antal utbildade ingenjörer inom fusionsenergi. Vi tror att det här internationella samarbetet är viktigt, en förutsättning för att vi ska kunna lyckas, säger Lisa Ericsson, chef på KTH Innovation i ett pressmeddelande

Det blir en enklare och billigare teknik för att producera fusionsenergi Stefan Östlund, KTH

Tanken bakom samarbetet är att det ska möjliggöra fusion i stor kommersiell skala så att den kan utvecklas till en hållbar energilösning i ett framtida samhälle där elförsörjningen är viktigare än någonsin.

Lisa Ericsson är en av de anställda vid KTH som involverats i projektet runt den nya tekniken, en teknik som KTH-alumnen Jan Jäderberg utvecklar i det nystartade företaget Novatron Fusion Group.

– Samarbetet belyser Novatronkonceptets vetenskapliga betydelse och det kommer att ge oss ytterligare tillgång till toppmodern teknologi, ledande forskning inom plasmafysik och datorsimuleringsmöjligheter, säger Peter Roos, vd för Novatron Fusion Group.

– Det är viktigt att poängtera att tekniken står inför en experimentell verifiering. Om tekniken motsvarar förväntningarna blir det en enklare och billigare teknik för att producera fusionsenergi än andra existerande lösningarna som testas idag, säger Stefan Östlund, vicerektor för globala relationer och professor i elkraftteknik vid KTH.

– Att omvandla ett tekniskt genombrott till en kommersiell lösning kräver en rad färdigheter, resurser och expertis som endast kan uppnås genom att föra samman olika partner. Vi är mycket glada att kunna tillkännage detta samarbete, tillägger Diego Pavia, vd för EIT InnoEnergy.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094