23948sdkhjf

Broforskare specialstuderar Kalixbron

Det främsta målet uppges vara att utveckla metoder för att undersöka broars tillstånd och förväntad livslängd.

 Kalixbron har fått ställa upp lite extra i vinter, trots att den stängts av för trafik och ska monteras ner senare i år.

Under en veckas tid åkte fyra lastbilar med släp fram och tillbaka över gamla bron, noggrant övervakade av forskare och doktorander som placerat sig inne i byggnadsverket.

– Vi håller på att optimera metoder för att undersöka broars status. En av de mest innovativa – där vi är bland de första i världen – är att vi med hjälp av ultraljud och fotogrammetri mäter sprickbildning och kan se hur djupa sprickorna är, förklarar Gabriel Sas, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Det finns ungefär 30 000 broar i Sverige. 800 av dem är av samma typ som den gamla Kalixbron och forskarna tog därför chansen att specialstudera just den typen av konstruktion när bron stängdes ner för trafik.

– Vi kan bidra till ökad hållbarhet genom att visa att broarna kan klara högre laster och hålla längre tid. Genom det kan vi spara material, minska koldioxidutsläpp och inte bygga nya broar i stället för gamla om det inte behövs. Utöver att spara skattepengar är det självklart också en fråga om säkerhet. Genom att undersöka möjliga brister och mäta den gamla Kalixbrons kapacitet ökar vi förståelsen för vilka risker gamla broar kan utgöra.

De fyra långtradarna har haft tre olika laster, från knappt 23 till 60-70 ton per ekipage.

– Med alla fyra lastbilarna har vi har som mest haft en total belastning på 280 ton på bron. Samtidigt har vi genomfört olika tester och mätningar, bland annat för att se hur mycket bron tål. Vi har en unik möjlighet att genomföra tester nu när bron är stängd för vanlig trafik och vi kan köra med konvojer med känd vikt, säger Gabriel Sas.

Han ser stora fördelar i att snabbt kunna undersöka i vilket skick en bro är. I stället för stänga av och leda om trafiken kan man undersöka den genom att skanna den med ultraljud, radar och röntgen, och inspektera svåråtkomliga delar med drönare,

– Nästa steg i vår forskning är att implementera metoden på andra broar. Olika typer av broar beter sig på olika sätt.

Forskarna, i samarbete med teknologibolaget TimeZYX, har också skapat en detaljerad digital modell av bron och enligt Gabriel Sas skulle man kunna inspektera broar på distans i framtiden.

Den gamla Kalixbron bidrar alltså redan nu till forskning. Det kommer den att göra även framöver, när den monterats ned ska den undersökas ännu närmare i universitetets MCE-laboratorium, Mining and Civil Engineering lab, där det bedrivits broforskning i 30 år.

– I laboratoriet kan vi undersöka delarna mer i detalj och se hur mycket bron brutits ner under de 66 år som den har funnits. Till exempel om det finns rostangrepp på armeringen och om betongen börjat vittra sönder. Vi ska också bestämma kvarvarande hållfasthet och hur stålet och betongen samverkar med varandra, säger Lennart Elfgren, professor i byggkonstruktion, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078