23948sdkhjf

Första batteridrivna pålkranen på plats i Sverige

35 000 kg koldioxid och 14 000 liter diesel är den beräknade årliga besparingen när Aarsleff Ground Engineering tar sin nyligen levererade batteridrivna pålkran från Junttan i drift i Sverige.

– Det känns fantastiskt att nu äntligen kunna erbjuda våra kunder ett klimatsmart alternativ och en mer klimatvänlig byggarbetsplats. Det var givetvis ett strategiskt beslut på koncernnivå att pålkranen hamnade just här i Sverige, men det känns väldigt bra att vara en av de första svenska grundläggningsentreprenörerna som möter den växande efterfrågan och intresset för klimatsmarta lösningar vid pålningsarbeten inom byggbranschen, säger Niclas Brogren, vd för Aarsleff Ground Engineering AB.

Den nya pålkranen är redan på plats i Sverige och ska, enligt planerna, inom kort rulla ut på sitt första projekt. Modellnamnet PMx2e visar ett tydligt släktskap med föregångaren, den konventionella PMx22. Utrustad med två batteripaket om 396 kWh och en 266 kW eldriven kraftstation utlovas maskinen generera en kontinuerlig arbetsdag på 8–10 timmar med prestanda som inte står föregångaren efter.

Den nya pålkranen tar nu, enligt entreprenören, täten som världens första batteridrivna pålkran, den producerar inga lokala utsläpp och genererar betydligt mindre buller än föregångaren när den rör sig över byggarbetsplatsen och kan därför användas i miljöer med strikta krav på utsläpp och buller. Viktigast är dock att nykomlingen beräknas spara 35 000 kg koldioxid och 14 000 liter diesel per år.

Eftersom merparten av koncernens koldioxidutsläpp kommer från fossila bränslen arbetar vi hårt för att hitta alternativ till de många dieseldrivna maskinerna. Den största utmaningen är bristen på stora, kraftfulla eldrivna byggmaskiner eller annan hållbar drivkraft, men maskintillverkarna arbetar hårt för att lösa detta. Framtiden börjar se ljus ut för mer miljövänliga byggarbetsplatser, säger Lars Dithmer, hållbarhetsansvarig på Per Aarsleff A/S.

Aarsleff-koncernens vd Jesper Kristian Jacobsen menar att företaget gjort ett aktivt val att ta ansvar, leda vägen och bidra till den gröna omställningen.

Det här är bara början, vi kommer få se allt fler batteridrivna maskiner av denna karaktär ute på byggarbetsplatserna inom den närmsta framtiden. Det finns inga ursäkter till att välja diesel om man har ett mer miljövänligt alternativ att tillgå. Vårt hållbarhetsarbete slutar inte här, det är nu det börjar, säger Jesper Kristian Jacobsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.205