23948sdkhjf

Snabb avveckling av Bromma helt orealistiskt

Planerna på en snabb avveckling av Bromma är helt orealistiska. Enligt Stockholms Handelskammare bekräftas den uppfattningen nu av en färsk prognos från Transportstyrelsen om resandet i framtiden.

Redan 2023 har flygtrafiken återhämtat sig till 80 procent samtidigt som koldioxidutsläppen kommer att minska drastiskt fram till 2027 då flygtrafiken, enligt huvudscenariot, bedöms vara tillbaka på 97 procent av nivån före pandemin. Det förutspår i varje fall Transportstyrelsen i en rykande färsk prognos.

Prognosen är mycket positivare än de uppskattningar vi sett tidigare då återhämtningen gått snabbare än vad bedömarna räknat med. Det visar att läget är snabbt föränderligt och utifrån detta är det mycket olägligt att ta långtgående beslut om nedläggning av flygplatsinfrastruktur, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Så sent som 31 augusti tog infrastrukturminister Tomas Eneroth emot den utredning som tittat på förutsättningarna att snabbavveckla Bromma Flygplats. Utredarens slutsats var att en sådan process skulle ta åtminstone fem till sju år att genomföra.

Enligt Stockholms Handelskammare bekräftar Transportstyrelsens prognos att planerna på en snabbavveckling av flygtrafiken på Bromma är helt orealistisk.

Det bästa vore naturligtvis att fokusera på att tillgodose en hög tillgänglighet, inom landet och internationellt, samtidigt som man söker sätt att bejaka teknikutvecklingen och förbättra förutsättningarna till utsläppsminskningar. Då bör man satsa på att rusta och bygga ut Arlanda för framtidens flyg, säger Carl Bergkvist.

Transportstyrelsen ser förhållandevis ljust på möjligheterna att minska flygets utsläpp av koldioxid de närmaste åren. Bedömningen är att koldioxidutsläppet för inrikesflyg år 2027 ska ha minskat med 53 procent jämfört med 2019. För utrikesflyget är motsvarande minskning 32 procent.

Det är naturligtvis positivt, men vi tror att det går att höja ambitionsnivån ytterligare. Det bör göras genom att satsa på att bygga ut Arlanda så att förutsättningarna för ett elektrifierat inrikesflyg, vilket ger fysiskt mindre flygplan och kräver fler starter och landningar, kommer på plats i tid, säger Carl Bergkvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096