23948sdkhjf

Färre olyckor på Sveriges byggen

Under 2020 anmäldes färre arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggbranschen än 2019. Däremot var antalet arbetsolyckor med dödlig utgång oförändrat. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2020.

Arbetsmiljön i byggbranschen blir allt bättre. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det gäller inte minst arbetet med att få ner olyckorna med dödlig utgång. Vi kan aldrig vara nöjda förrän alla kommer hem säkert efter arbetsdagens slut, säger Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.

Statistiken, som omfattar hela byggsektorn inkluderar hus- och anläggningsbyggande, installation, rivning, mark och grundläggning samt annan specialiserad bygg-och anläggningsverksamt, pekar på några intressanta nyckeltal:

  • Antalet anmälda arbetsolyckor minskar från 10,1 till 9,8 per 1 000 sysselsatta.
  • Antalet anmälda arbetssjukdomar minskar från 1,5 till 1,2 per 1 000 sysselsatta
  • Under 2020 förolyckades tio personer inom sektorn, vilket är lika många som 2019.

Som ett led i ambitionen att minska antalet olyckor i byggbranschen ytterligare är det sedan halvårsskiftet obligatoriskt vid alla byggen där Byggföretagens medlemsföretag driver verksamhet att genomgå en webbaserad säkerhetsintroduktion, skräddarsydd för byggarbetsmiljöområdet.

Utbildningen finns på tio olika språk och vänder sig till alla som är verksamma i branschen, men även till elever på väg in via yrkesutbildningar och universitet. Kursen har arbetats fram av Byggföretagen i samråd med både små och stora bygg- och anläggningsföretag. Redan vid halvårsskiftet hade, enligt Byggföretagen, 160 000 personer genomgått kursen.

Arbetsmiljön i byggbranschen är en prioriterad fråga för Byggföretagen och våra medlemsföretag. Med kravet på genomgången säkerhetsutbildning hoppas vi kunna ta ytterligare ett steg mot nollvisionen för arbetsplatsolyckor, säger Berndt Jonsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14