23948sdkhjf

Sverige rasar på gruvranking

– Det är inget annat än en katastrof, säger Svemins vd Maria Sunér. Reaktionen är en följd av att Sverige störtdyker på listan över de mest attraktiva gruvländerna. För fem år sedan låg Sverige på tio-i-topp-listan. Nu är det plats 36 som gäller efter länder som Mali och Ghana.

När kanadensiska Fraser Institute nu presenterar sitt årliga jämförelseindex för gruvbranschen kan resultatet närmast beskrivas som global misstro mot Sverige som gruvnation.

Det är inget annat än en katastrof för ett land med höga klimatambitioner och en världsledande gruvsektor, ett land som skulle kunna spela en nyckelroll i EU:s ambitioner att öka den viktiga självförsörjningsgraden av råmaterial, säger Maria Sunér, vd på branschorganisationen Svemin.

Från en placering på tio-i-topplistan så sent som 2016 har Sverige nu rasat till plats 36 på Fraser Institutes ranking.

Regeringens kräftgång i gruvfrågor syns i det här resultatet, det är inget annat än alarmerande, säger Maria Sunér.

Hon befarar att störtdykningen i ranking kommer att få stora konsekvenser för framtiden. Anledningen är att den kapitalintensiva gruv-och mineralbranschen är helt beroende av investeringar på mycket lång sikt. Fallet på rankingen tyder på att det internationella intresset för Sverige faller – och det snabbt

Att Sverige som nation betraktas som attraktiv för gruvinvesteringar är centralt. Globala rankningar speglar av sig på marknaderna. När det gäller Sverige uttrycker investerarna, sedan flera år tillbaka oro över hur lagstiftningen tillämpas här i landet och även att det finnas inkonsekvenser i lagstiftningen. Årets rankning visar att läget är allvarligt.

Enligt Svemin påverkas såväl klimatomställningen som vår välfärd av raset på rankingen. 2019 exporterades malmer, metall- och mineral till ett värde av 120 miljarder kronor, åtta procent av Sveriges varuexport. Därtill exporterades modern gruvteknik för mer än 150 miljarder kronor från företag med stark förankring i Sverige.

– Gruvnäringen är en framtidsbransch. Befintliga gruvbolag är redo att framtidssatsa med miljardinvesteringar. Sveriges rika berggrund ger unika möjligheter att hållbart utvinna de metaller klimatomställningen behöver. Och våra gruvteknikföretag är världsledande. Det är inte utan att man undrar vad svenska regeringen håller på med.

Vi från branschen har under lång tid varit extremt tydliga med att Sverige inte kan fortsätta så här. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Det är dags för ett omfattande nytag kring svensk mineralpolitik och tillståndsprocesserna. Sinka inte den reella klimatomställningen och en bransch som vill växa, säger Maria Sunér.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.327