23948sdkhjf

Initiativ kring medicinsk PVC

Den europeiska PVC-branschens frivilliga åtagande för en hållbar utveckling av PVC, VinylPlus, har lanserat nya samarbetsprojektet VinylPlus Med.

Syftet med projektet är att öka hållbarheten inom hälso- och sjukvården i hela Europa genom återvinning av medicintekniska produkter i PVC.   

Först ut blir Belgien där man kommer att starta ett pilotprojekt. 

-Tillsammans med Europe Hospitals kommer PVC-avfallet från tre dialysavdelningar här att samlas in och återvinnas, säger Birgitte Dero, vd för VinylPlus. 

I projektet ingår även den belgiska avfallshanteraren Renewi och återvinningsföretaget Raff Plastics. 

Målsättningen är att sjukhusen ska kunna minska sin miljöpåverkan och sina driftskostnader genom en bra sortering och återvinning av icke-smittförande plastavfall.   

PVC är en livsviktig plast inom medicinsk engångsutrustning och används bland annat för tillverkning av syrgas- och anestesimasker, slangar, dialyspåsar och påsar för intravenösa vätskor. Många av dessa produkter, som bara används en gång under en kort tid på icke-smittförande patienter, kan återvinnas.  

Det återvinningssystem för medicintekniska engångsprodukter av PVC som nu utvecklas i Belgien kommer att fokusera på rent och Reach-kompatibelt PVC-avfall som kan återvinnas för vidare tillverkning av ett stort antal högvärdiga produkter för hela den europeiska marknaden.  

-VinylPlus vill hjälpa sjukhusenDen största delen av sjukhusens medicintekniska PVC-avfall är inte smittförande och kan återvinnas om det sorteras ordentligt och samlas in. Vi är angelägna om att förbättra återvinningen av PVC i denna kritiska sektor och är därför mycket glada för att kunna lansera projektet VinylPlus Med, säger Brigitte Dero. 

Hur långt fram i tiden det dröjer innan projektet tar fart i Sverige och övriga Europa framgår inte av VinylPlus pressmeddelande och är heller inget som Lena Lundberg, ansvarig för den svenska sektorgruppen PVC Forum inom Ikem, kan svara på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08