23948sdkhjf

Avancerat kabelbyte på Strömsundsbro

Med färska erfarenheter från Tjörnbron med i bagaget har Svevia fått i uppdrag att byta ut kablarna på den 65 år gamla bron över Ströms Vattudal i norra Jämtland.

När Strömsundsbron invigdes 1956 beskrevs den som världens längsta snedkabelbro med en spännvidd på 182 meter och total längd på 332 meter. Tekniken var fortfarande relativt ovanlig så nödvändig kunskap hämtades till stor del från Tyskland. Bron, med sina två 28 meter höga pyloner, ritades av Franz Dischinger (1887–1953) en tysk pionjär för snedkabelbroar, och byggdes av Demag AG under åren 1953–1955 på betongfundament byggda av Skånska Cementgjuteriet.

Med den tidens mått gav projektet prov på något av spetsteknologi med avseende på brobyggnad.

Men inte så modern att man tog med i beräkningarna att kablarna i en framtid skulle behöva bytas ut, något som nu blir en utmaning för oss, säger Marie-Louise Nordén, entreprenadchef på Svevia.

På mer sentida snedkabelbroar ska konstruktionen klara utbyte av en kabel utan att rasa samman. Något som Svevia tillsammans med Trafikverket var först i världen med att utföra på Tjörnbron. Läs mer här.

– På det sätt som Strömsundsbron är konstruerad kan vi inte ta bort en kabel. Gör vi det så klarar konstruktionen inte av att bära upp bron. Därför har vi behövt komplettera och utveckla tekniken som Svevia tillämpat på Tjörnbron med ytterligare moment, säger Marie-Louise Nordén.

För att kunna ta bort en kabel måste först nya avlastningskablar monteras för att uppnå samma stabilitet för konstruktionen som med ursprungskabeln. Avlastningskablar till två av de ursprungliga kablarna har redan monterats i väntan på utbyte..

– Vi har anställt Pelle Gustafsson, en internationellt erkänd broingenjör som bland annat arbetat på världens största snedkabelbro i Bangkok. Allt är otroligt spännande och utmanande. Det här är ett sådant projekt som varje bronörd drömmer om att få vara en del av. Vi har blivit kontaktade från när och fjärran av både företag och enskilda personer som vill vara med i projektet, säger Marie-Louise Nordén.

Just nu rör det sig huvudsakligen om planering och förberedelser med tänkt start för det operativa arbetet i maj och färdigställande i oktober 2022.

Kontraktet är värt 115 miljoner kronor. Som jämförelse kan nämnas att kostnaden för bron när den byggdes anges till cirka tio miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109