23948sdkhjf

Permitteringsregler hot mot lärlingar

Runt 3 500 bygglärlingar riskerar att förlora sina jobb samtidigt som många byggföretag som redan har lärlingar anställda inte kan lyfta permitteringsstöd. Därmed hotas såväl återväxten som kompetensförsörjningen i branschen, enligt Byggföretagen.

Tillväxtverkets permitteringsregler slår hårt mot i dagsläget cirka 3 500 bygglärlingar spridda över Sverige. Enligt bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen innebär reglerna dels stor risk för att lärlingarna blir arbetslösa och dels att branschens återväxt och kompetensförsörjning hotas.

Myndigheten förstår inte hur lärlingssystemet fungerar i byggbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen.

Byggbranschens lärlingssystem har anor från 1800-talet. Systemet är en del av en byggnadsarbetares karriärstart och inte jämförbart med en lärling eller praktikant i bredare benämning. Våra lärlingar är tillsvidareanställda precis som alla andra, men till lägre lön innan de mer formellt blir en i det övriga laget och får sitt yrkesbevis, säger Mats Åkerlind.

Det stora problemet är, enligt Byggföretagen, att Tillväxtverket, som är den myndighet som hanterar och tolkar korttidspermitteringarna, kräver att de företag som söker permitteringsstöd först måste göra allt det kan för att sänka kostnaderna. Där ingår att lärlingar och praktikanter måste lämna jobbet först.

Enligt Byggföretagen har Tillväxtverket uppmanats att ändra reglerna, men fått svaret att inget går att göra.

Om våra företag inte får möjlighet att plocka in lärlingar är risken stor att många lämnar branschen innan de ens har börjat. Kompetensförsörjningen försämras rejält. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har ökat. Nu vädjar vi till regeringen att se över reglerna, säger Mats Åkerlind.

Problemet blir nu allt mer akut i och med att även de svenska byggföretagen drabbas allt hårdare som en följd av covid-19-pandemin. Många tvingas skicka hem sina anställda med det statliga permitteringsstödet. Men rådande regler försvårar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094