23948sdkhjf

Norsk klimatsatsning kan gagna Cementa

När det norska stortinget nu godkänt satsningen på en fullskalig CCS-anläggning vid Heidelberg Cements cementfabrik Norcem Brevik ökar samtidigt möjligheterna för en motsvarande lösning vid Cementas anläggning i Slite för leverans av cement för klimatneutral betong.

Det norska stortinget har nu enats om att verkställa det projekt som kallas Langskip – en klimatsatsning på totalt 25 miljarder norska kronor. 3,3 av dessa miljarder är öronmärkta för cementindustrin. Av stor betydelse för detta är uppförandet av en fullskalig anläggning för koldioxidavskiljning (CCS) vid Cementas systerfabrik i norska Brevik. Målet är att kunna trycka på startknappen 2024 och därmed uppnå en halvering av koldioxidutsläppen för den cement som levereras från fabriken.

– Heidelberg Cement värderar samarbetet med de norska myndigheterna högt och projektet visar på vikten av att näringsliv och det offentliga hittar gemensamma vägar framåt. Nu ser vi fram emot att bygga upp världens första fullskaliga anläggning för koldioxidavskiljning inom cementindustrin, och projektet kommer att kunna inspirera och visa vägen för både koncernen, branschen och andra industrier, säger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cement Northern Europe.

Norcem har redan lång erfarenhet av tekniken efter att ha startat en pilotanläggning redan 2013. Nu finns stora förhoppningar om att erfarenheterna ska gagna även Sverige. Cementas fabrik i Slite är en av de fabriker som Heidelberg Cement-koncernen pekat ut som möjlig för en framtida CCS-anläggning. Just nu pågår en studie för att kartlägga Slitefabrikens specifika förutsättningar.

– Vår ambition är att kunna leverera cement för klimatneutral betong 2030, och genom beskedet för CCS-anläggningen i Norge har vi nu kommit ett stort kliv närmare detta, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Cementa och HeidelbergCement Northern Europe.

­­Om alla pusselbitar faller på plats – vilket bland annat innefattar infrastruktur för koldioxidlagring, miljötillstånd, stärkt elförsörjning till Gotland samt industriell och politisk samverkan för att skapa affärsmässiga förutsättningar ­– så kommer vi lyckas, säger Karin Comstedt Webb, och fortsätter:

– Det handlar även om att de uppsatta politiska klimatmålen nationellt och globalt ska kunna nås. Cement och betong är oumbärliga i samhällsbyggandet och kommer att användas i stor utsträckning även på lång sikt. Vi ser fram emot att fortsätta vara drivande i arbetet med branschens klimatomställning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078