Många längtar efter riktiga mässor
För en bransch där möjligheterna att känna och klämma på de maskiner och den utrustning man behöver väger tungt har 2020 varit långt ifrån tillfredsställande. Las Vegas-mässan Conexpo hann genomföras i början på året, om än under vissa kaosartade former när coronaviruset slog till hastigt och mindre lustigt, men därefter har det inte varit mycket till mässverksamhet för maskinbranschen. I varje fall inte förrän nu i slutet av året då Bauma China i Shanghai fortfarande - i skrivande stund - avser att öppna portarna 24.27 november.
– Det har varit ett frustrerande år. Det har varit som att bygga upp sitt hus, men inte fått möjlighet att visa det för nära och kära. Vi har verkligen saknat att träffa branschen, säger Gabriel Börjesson på At Event Sweden som arbetar tillsammans med Maskinleverantörerna med Svenska Maskinmässan som tvingades ställa in sitt arrangemang under 2020.
I och med att arrangörerna redan bestämt att genomföra en motsvarande mässa för skogsmaskiner våren 2021 kommer inte Svenska Maskinmässan att återkomma förrän våren 2022.
– Det ger oss gott om tid att planera. Det kan mycket väl bli en kombination av fysiska och digitala lösningar. Att det finns ett väldigt intresse för arrangemanget märks genom att det snabbt blev slutsålt.
– Samtidigt jobbar vi nu med Swedish Forestry Expo – en helt ny mötesplats för det storskaliga skogsbruket som vuxit fram på initiativ av Maskinleverantörerna och dess medlemmar inom skogsmaskinsektorn. Maskinleverantörernas entreprenadmaskinsmässa, Svenska Maskinmässan har blivit en jättesuccé och nu jobbar vi för att skogsmässan ska bli ett lyckat arrangemang och gå enligt plan på Solvalla 3-5 juni 2021, säger Gabriel Börjesson.
Hans-Erik Kristensson, projektledare på Entreprenad Live hoppas kunna genomföra två mässor nästa år: Göteborg 20-22 maj och Ring Knutstorp i Skåne 16-18 september. Göteborgsmässan skulle ha arrangerats i september i år, men arrangörerna valde att skjuta den ett år framåt i tiden trots att företaget också arrangerar en mässa i Skåne.
– Vi räknar med att det finns utrymme för två mässor i södra och västra Sverige – en på våren och en på hösten. Efterfrågan är stor. Tre veckor eter det att vi öppnat bokningen till Ring Knutstorp var runt 65 procent av monterytan bokad. Vi jobbar för en tid efter corona, satsar framåt och utnyttjar den utökade planeringstiden för att förbättra arrangemangen, säger Hans-Erik Kristensson.
Företagets vd Peter Eriksson betonar att det personliga mötet är betydelsefullt och att mässorna har en viktig funktion att fylla.
– Road shows och digitala möten är bra komplement, men en undersökning vi genomfört bland våra besökare visar att 80 procent av de svarande anser möten på mässor vara viktigast, säger Peter Eriksson.
Osäkerheten kring coronavirusets spridning gör det dock inte lätt för mässarrangörerna. Även om det finns ett starkt sug efter det personliga mötet bland både utställare och besökare är det inte lätt att veta vilka restriktioner som kommer att gälla vid mässtillfället och därmed påverka exempelvis möjligheterna till resor och det antal människor som får vistas samtidigt på mässområdet.
För nästa års stora internationella tillställning – Intermat i Paris 19-24 april – är fortfarande målet att köra. Däremot har norska Vei og Anlegg valt att flytta nästa års arrangemang till februari 2022.
Maskinexpo, som planerar för sitt evenemang 27-29 maj har ännu inte öppnat bokningen, utan inväntar säkrare besked om vilka förutsättningar som gäller.
– Just nu är det tillåtet att arrangera evenemang med 50 deltagare. Regeringen sade nyligen nej till 500 och vi behöver få ta emot 5 000 personer. Per dag. Minst, säger marknadsansvariga Carina Tegelberg.
– Vi har arrangerat Maskinexpo sedan 1983 och skapar snabbt en bra mässa. Därför kan vi invänta regeringens direktiv innan vi fattar beslut om 2021. Vår bedömning är att nya direktiv lämnas innan årsskiftet och vi kommer, baserat på det, att meddela vårt beslut senast 15 januari
Hon ser stora fördelar med mässans egen anläggning Stoxa, nära Arlanda, som är stor nog för att ta emot stora publikströmmar och dessutom ge arrangören goda möjligheter att styra besökarflöden och upprätthålla de säkerhetsföreskrifter och rutiner som krävs för att undvika smittspridning.