Maskinia gräver, lastar och förflyttar
Maskinias ambition är att vara en maskinpartner som följer med hela vägen, från ett brett maskinutbud, via investering till ett ägande med väl fungerande service och god tillgång på reservdelar. Därav följer en målmedveten satsning på egna etableringar eller representation som täcker allt större delar av Sverige.
Företaget är i dag generalagent i Sverige för Doosan, Case och Bergmann samt återförsäljare för Epiroc, Husqvarna och Atlas Copco. Det innebär ett produktprogram som med basen i entreprenadmaskiner också omfattar utrustning som hydraulhammare, kross- och rivningsredskap, kompaktering, pumpar, elverk och belysning.
I början av året berättade företagets vd Fredrik Holmquist att det pågått en tillväxtresa som sedan 2012 inneburit en försäljningsökning kring 20 procent per år fram till 2019 då omsättningen översteg 400 miljoner kronor.
– Vi har nu fullserviceanläggningar i Linköping, Järfälla och Staffanstorp, kontor med försäljning i Göteborg, Uddevalla samt Jönköping, åtta återförsäljare i övriga Sverige, egen serviceverksamhet i Kalmar och 20 externa auktoriserade servicepartners runt om i Sverige, säger företagets marknadsansvarige Daniel Gustavsson.
Covid-19-pandemin har visserligen inneburit ett hack i tillväxtkurvan, men Daniel Gustavsson menar att företaget ändå klarat sig väl så här långt.
– Tack vare snabba och tidiga åtgärder, korttidspermittering och anpassning av vår verksamhet, har vi kunnat stå emot nedgången och ändå hållit en mycket hög servicegrad mot våra kunder. Vi har känt en oroligare marknad och haft en minskad orderingång under vår och sommar men känner nu att marknaden är mer positiv och vi ser ljust på framtiden.
– Vi saknar möjligheten att träffa våra kunder på de mässor och event vi hade planerade för året, men så fort restriktionerna släpper så kör vi igång med våra maskinvisningar, säger Daniel Gustavsson.
Ett steg på vägen är det digitala evenemanget Entreprenad Direkt som Leveranstidningen Entreprenad genomför i samarbete med Scandinavian Expo nära Arlanda 9 oktober. Där tar Maskinia tillfället i akt att visa exempel på nyheter ur det breda utbudet av entreprenadmaskiner.
Tanken är att visa Doosans bandgrävare DX300LC-7, en hjullastare ur Case G-serie och Bergmann-dumpern C815S.
– Doosans nya bandgrävare i 7-serien har mottagits väl av marknaden och många maskiner i det större segmentet har sålts och levererats. De mindre maskinerna DX10z och DX19 är mycket uppskattade av våra kunder och många uthyrningsföretag har nu fått upp ögonen för dem, vilket gör att de syns mycket runt om i landet, säger Daniel Gustavsson.
Bland teknikinnehållet i Doosan-maskinerna kan nämnas Concept-X som integrerar maskiner, AI, 5G-kommunikation och drönare och som i realtid planerar och styr arbetet samtidigt som systemet tar hänsyn till förändringar på byggarbetsplatsen.
Doosan Connect är ytterligare ett hjälpmedel i tiden som utlovas ge maskinägaren full kontroll på sina maskiner med avseende på bland annat position, förbrukning, drifttid och serviceintervall via dator och mobil.
Case bidrag på plats är den senaste generationen av företagets hjullastare i G-serien som säljer allt bättre i Sverige. Samtidigt lyfter Daniel Gustavsson fram den nya B-serien av skidsteers som lanserades tidigare i år. Serien omfattar fem bandburna och nio hjulburna modeller där bland annat förbättringar rörande förarkomfort och säkerhet utlovas.
– Ser man till Case hela modellprogram så fortsätter den positiva trenden och märket tar ytterligare marknadsandelar. Förra året gjorde vi ”all-time-high” för andra året i rad, säger Daniel Gustavsson.
Från Bergmann kommer C815s som är den mest sålda och använda dumpern i tillverkarens produktprogram. Den finns i tre olika tippalternativ, baktipp, sviveltipp och tre-vägs-tipp.
– Den har även andra fördelar som rotation av hyttmiljö för optimal sikt över flak (alla funktioner följer med), 40 procent större korg och 20 procent större lastkapacitet, säger Daniel Gustavsson.
Bergmann har bytt beteckningar på hela sitt modellprogram för att namnet ska fungera bättre i jämförelser med andra dumpertillverkares modellnamn. Tidigare använde man ton i modellbeteckningen, men nu utgår namnet från den amerikanska viktenheten short ton (~907 kg). Exempelvis har Bergmann 3012 blivit C815s, där 12 stod för tolv ton medan 15 står för 15 short ton.