23948sdkhjf

Wennerström kommenterar biljettsystemutspel

Gerhard Wennerström lämnade utredningen om ett nytt nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken i våras – två regioner tolkade att just deras system var bäst, men det vill utredaren tona ner.

KOMMENTAR

Utredningen "Ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik" blev klar i våras och utredaren Gerhard Wennerström lämnade den till infrastrukturminister Tomas Eneroth 28 april. Nu har några regioners kollektivtrafikansvariga uppfattat utredningens slutsatser som ett stöd för de egna systemen som de anser bör bli modell för hela det nya nationella biljettsystemet, läs om deras argument genom att KLICKA HÄR!

Här nedan utredarens kommentarer till utspelet från Skånetrafiken och Östgötatrafiken!

Först ett förtydligande angående resekort. Utredningen föreslår att branschen skall gå vidare i utvecklingen från både kort och biljetter i mobilen till att resorna finns i enbart i molnet. Precis som i många andra branscher som genomgått en digitalisering. Till exempel har bilarna på motsvarande sätt en unik identifikator i form av registerplåten (som är en nationell standard) som används vid Öresundsbron och trängselskatten i både Göteborg och Stockholm! I alla tre fallen är själva biljettsystemen med kunddata och abonnemang i molnet.
Gerhard Wennerström anser att Skånetrafiken och Östgötatrafiken övertolkat hans positiva omdömen om just deras nya biljettsystem:

På sid 288-289 i betänkandet SOU 2020:25 kommenterar jag alternativet som Skånetrafiken och Östgötatrafiken förespråkar och mycket riktigt ser det både som tekniskt genomförbart och ekonomiskt försvarbart. Jag konstaterar dock också att det sannolikt är svårt att få övriga RKM att acceptera systemet, eftersom de flesta redan har ett stort engagemang i sina egna system.

GERHARD WENNERSTRÖM, utredare nationellt biljettsystem

I våras lämnades utredningen till infrastrukturministern, klicka HÄR!

Fotnot. Gerhard Wennerström är till vardags vd för Samtrafiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079