23948sdkhjf

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

– Den flyttbara HVO-tanken är ett pilotprojekt i syfte att testa nya lösningar för en effektivare och mer klimatvänlig bygglogistik, och ett mer hållbart stadsbyggande. Det är väldigt roligt att den har mottagits så väl av aktörerna, säger Camilla Einarsson, logistiksamordnare i Ebbepark.

Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket motsvarar en koldioxidbesparing på 79 139 kg och kan, enligt initiativtagarna, liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

Bakom HVO-tanken står de kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter, Energifabriken och Logistikkluster Östergötland. Kunderna möts av en 10-kubiks cistern med förnybar diesel som till 100 procent består av HVO. Tankningarna registreras i en app som underlättar såväl administration som uppföljning.

Utöver att minska koldioxidutsläppet vid stadsbyggande ville vi skapa en smidig lösning som effektiviserar för byggentreprenörerna, och det är roligt att se att det fungerar så bra i praktiken. Sen när det här bygget är klart kan vi flytta tanken till nästa byggområde, säger Maria Gungner, affärsutvecklare på Energifabriken.

Ambitionen var redan från början att snarare visa fördelarna med att tanka HVO, än att försöka övertala byggentreprenörerna att använda bränslet. Tanken placerades därför på byggområdet för att ge de tänkbara användarna bästa möjliga utgångsläge.

– Vi såg tydliga fördelar med produkten, bland annat effektiviseras vårt jobb när vi slipper åka och tanka fordonen. Administrationen och uppföljningen är smidig och risken för bränslestöld är mindre. Även om literpriset är något dyrare så sparar vi både tid och arbete, säger Haris Zelic, kvalitets-, miljö och arbetsmiljöchef på ED Bygg som är Stångåstadens entreprenör för byggandet av bostäderna i kvarteret Lugnet.

– Den andra stora fördelen är att man faktiskt tankar fossilfritt. Som ett ISO-certifierat bolag är målet alltid att hitta metoder som minskar vår miljöpåverkan. Maskiner och transporter är något vi själva har identifierat som en viktig miljöaspekt att hantera under produktion. HVO-macken kommer definitivt att hjälpa oss att nå våra miljömål, säger Haris Zelic.

Morgan Andersson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079