23948sdkhjf

”Era röster väger tungt”

ME tror att branschen kan göra mycket för att få fler att bli maskinförare –  och sedan också stanna i branschen.

Bålsta. Frågan om hur vi ska få fram de maskinförare som krävs dryftades nyligen på ett seminarium anordnat av Maskinentreprenörerna och Ahlsells.

Bland talarna fanns Hampe Mobärg, senior rådgivare på ME.

Han gladdes åt att ME-skolan på fem år gått från noll till 35 anställda och en omsättning på 45 miljoner kronor.

– Vi har tydliga mål med vår utbildning, nummer ett, två och tre är utbildningskvalitet – det är första målet, klarar man det kommer volymen så småningom.

Han lyfte fram att Maskinentreprenörerna funnit en bra modell för sitt utbildningsupplägg – att låta kommunerna stå för huvudmannaskapet medan ME står för den yrkesförberedande delen.

–  Och vi har INTE lånat några pengar. Vi har drivit med förlust ett par år på raken men det kan vi nu se som en investering, med ganska rejäl tillväxt!

Han konstaterade också att att de yrkesförberedande utbildningarna tappat hälften av sina sökande under det senaste decenniet.

Att då skylla på att ”ungdomarna vill ju inte” duger inte, anser Hampe Mobärg som hävdar att staten måste ta ett större ansvar och föreslår att skolpengen för den här typen av utbildningar höjs och att resurserna samlas regionalt, till exempel i olika utbildningscenter för specialistutbildningar.

– Dyra utbildningar som våra går sällan igenom, kommunens ekonomidirektörer vill inte ha dem – dyra maskiner kräver insatskapital och vi behöver kunniga instruktörer.

Kommunerna våndas över prislappen, men missar att studenterna snabbt kommer ut i arbetslivet och börjar betala skatt, förklarade han.

– De glömmer att man får en intäkt år fyra – här saknas ett livslångt perspektiv.

Branschen kan också öka trycket på hemmaplan, till exempel genom att aktivera sig politiskt och/eller delta i Skolverkets program för gymnasieskolan och vuxenutbildningen, hävdade Hampe Mobärg.

– Era röster väger tungt.

Han rådde också branschen att bli mer aktiv när det gäller att ta emot praktikanter och att bidra till lärarnas vidareutbildning.

För att klara detta krävs dock en struktur som ME kan stå för, tillade han.

– Företagarna har det stressigt, det måste läggas på våra axlar att organisera detta på ett bättre sätt så att utbytet kan bli tydligare.

För att kunna locka till sig fler måste branschen också välkomna nya typer av sökande och se till att yrket går att kombinera med till exempel ett familjeliv, noterade Hampe Mobärg.

– Flexibilitet krävs i dag, vi måste titta på arbetsvillkor och attityder så att man får ihop hela livspusslet, då blir det lättare att anställa.

Läs mer från seminariet, se länkarna nedan!

– Utbildningen vi bedriver i ME-skolan är ju inte för att tjäna pengar – allt eventuellt överskott går tillbaka till kvalitet, noterade Jonas Torstensson. Läs mer här!

– Vi som är i branschen, entreprenörer eller leverantörer, måste engagera oss i hur det kommer att se ut om ett, fem eller tio år, sade Torbjörn Wilson. Läs mer här!

– Den rekryterande chefen måste först och främst välja kompetens, inte bara ta en kopia av sig själv, noterade han, förklarade Claes Seldeby, som vittnade om Ahlsells satsning på mångfald. Läs mer här!

– Den minsta delen i maskinföraryrket är att köra maskin och det påverkar vår rekrytering, sade John Fransson. Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097