23948sdkhjf

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Utbildningen är på 180 högskolepoäng och har utvecklats i samråd med industrin. 

Till hösten drar Mittuniversitetet i Östersund igång en ny utbildning på 180 hp, med fokus på additiv tillverkning för att möta branschens ökade behov av ingenjörer med specialistkompetens. 

Utbildningen varvar maskinteknik med den senaste forskningen inom additiv tillverkning. 

-Additiv tillverkning, så kallad 3D-print, är en tillverkningsteknik på stark frammarsch och vi tillhör de ledande i Sverige. Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen. De marknadsundersökningar som vi har gjort visar att det finns en efterfrågan på hundratals ingenjörer med den här kompetensen de närmaste åren, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet. 

Utbildningen, Additiv tillverkning - högskoleingenjör maskinteknik, är en treårig utbildning med 30 platser och startar höstterminen 2020. Utbildningen utgår från de senaste metoderna för konstruktion och produktutveckling – från material till simulering och tillverkning. Detta varvas med kurser inom mätteknik, mekanik och hållfasthetslära.  

-Vi har utvecklat utbildningen i samråd med branschen, vilket gör att den möter de krav och behov som branschen ställer. Företagen vill anställa personer med rätt tekniska kunskaper och färdigheter som också kan projektledning, hållbar utveckling och programmering, vilket självklart ingår i utbildningen, säger David Sundström, programansvarig för utbildningen. 

När de färdigutbildade högskoleingenjörerna så småningom når yrkeslivet blir deras främsta uppgift att utveckla hållbara tekniska lösningar och funktionella produkter utifrån samhällets behov.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109