23948sdkhjf

Fiberflaskor från flera håll

Företaget FIMO Fiber Moulding AB har utvecklat en metod för att tillverka flaskor av pappersmassa genom våtformning. Flaskorna är tillräckligt starka för att motstå trycket av kolsyra och med så kallad plasticerad nanocellulosa uppnås en hydrofob yta och syretäthet tillräcklig för kolsyrade drycker. För att kommersialisera flaskorna söker företaget nu samarbetspartner.

Bakom företaget döljer sig tre entreprenörer inom våtformning som bland annat varit med att utveckla OrganoClicks metod för tillverkning av likkistor av pappersmassa genom våtformning.

– Vi utvecklade varenda skruv i den maskinen och löste kraven på böjstyvhet som finns för likkistor. Vid en lastvikt på 120 kilo får materialet inte svikta mer än 20 mm. Vårt material blev styvare än det och väger samtidigt bara hälften av den plywood som idag används för likkistor, berättar Per Sundblad, en av av tre delägare i FIMO och kemikalieexpert.

Hemligheten var att klistra in singelreboard i den gjutna formen.

– Vi var faktiskt förvånade av den styvhet vi uppnådde. Tack vare att OrganoClicks nya lättare kistor som väger under 15 kilo kan kvinnor hantera de tomma kistorna på begravningsbyråerna. Det finns arbetsmiljöbestämmelser kring detta.

Biokistan finns idag på marknaden under varumärket Saga och säljs av FredahlRydéns AB.

Per Sundblad har liksom de övriga två delägarna i FIMO, Torbjörn Hansson och Tommy Ollevik, lång erfarenhet av våtformning av pappersmassa, både som anställda och fristående konsulter.

– Jag var med och utvecklade SilviPak för Rottneros, det som idag är Rottneros Packaging, och en stor satsning på våtformade tråg för livsmedelsmarknaden. Därefter var vi tre anställda i Pakit i Norrköping, ett maskintillverkande kanadensiskt företag som etablerade sig i Sverige med forskning och utveckling, där vi jobbade med Pakit 100, en maskin för våtformning av fiberbaserade emballage.

– Företaget drog sig sedermera ur Sverige och vi tre bildade då FIMO omkring 2010. Sedan dess har vi haft olika konsultuppdrag inom våtformning, bland annat för OrganoClick och Södra som utvecklar en metod för våtformning av sin pappersmassa Durapulp.

– Nu jobbar vi mest för skojs skull då vi börjar närma oss pensionsålder. Fiberflaskan är ett av våra projekt som vi nu har sökt patent på. Det verkar som tiden nu är mogen för en flaska, helt baserad på förnybara råvaror, säger Per Sundblad.

Flaskorna av pappersmassa är stadiga och klarar utan hjälp av en innerflaska av plastmaterial trycket i kolsyrad dryck. Det går även att göra gängor i dem för skruvkapsyl. Kapsylen kan även den tillverkas av pappersmassa med samma metod. Tillverkningsprocessen, som är helt ny, är under patentprövning.

– Med den nya processen kan man i förväg enkelt bestämma vilken tjocklek (ytvikt) flaskan ska ha. Den finns egentligen ingen övre gräns, säger Torbjörn Hansson.

Pappersmassan i flaskan är CTMP, Kemitermomekanisk massa, en stark och mjuk massa som bland annat används för vätskekartong, tryck- och skrivpapper, mjukpapper och hygienpapper.

I samarbete med forskare på Mittuniversitet och RISE Processum i Sundsvall har man använt tillsatsen plasticerad nanocellulosa för att ge flaskorna tillräcklig syrebarriär och göra materialet hydrofobt så att dryckerna inte tar smak av trämassan.

Under enkla förhållanden har man tagit fram ett antal flaskor sk koncept-flaskor för att kunna visa att processen fungerar. Vidare har man tagit fram ett koncept för en produktionslinje för flaskorna med en kapacitet på mellan 50-100 miljoner flaskor per år.

– Vi söker nu en samarbetspartner inom dryckesindustrin som vill bli först med en fiberbaserad flaska på marknaden. Vi behöver stöd för nästa steg, som är utveckling av en pilotmaskin för provproduktion av flaskorna samt senare även en fullskalig produktionslinje, säger Torbjörn Hansson.

Sedan tidigare har vi berättat om BillerudKorsnäs och ALPLA som genom ecoXpac har bildat ett joint venture för att utveckla en fiberflaska för bland annat Carlsberg. Den flaskan är ännu inte lanserad eller kommersialiserad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083