23948sdkhjf

De är störst inom offentlig upphandling

Sammantaget utannonserades 18 522 offentliga upphandlingar under 2018 med bygg och anläggning som de klart dominerande segmenten. Det totala värdet på upphandlingar gjorda år 2017 uppgick 706 miljarder kronor – allt enligt färska uppgifter från Upphandlingsmyndigheten.

Värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige uppgick 2017 till 706 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 17,4 procent av BNP. Det visar den aktuella rapporten Statistik om offentlig upphandling som ges ut av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.

Under 2018 annonserade knappt 1 200 myndigheter minst en upphandling. Kommunerna dominerade med ungefär sju av tio upphandlingar. Överlägset största upphandlare var dock Trafikverket med 604 utannonserade. Det visar sig också att ungefär 40 procent av alla upphandlingar rör anläggningsarbete medan arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster är den näst största gruppen med tio procent.

Det förklarar också att listan över flitiga anbudsgivare domineras närmast totalt av bygg- och anläggningsrelaterade företag. 17 av de 20 företagen i topp på listan är hämtade från byggvärlden med NCC Sverige i topp med 565. Därefter följer WSP Sverige (503) och Peab Anläggning (447).

Statistiken pekar dessutom på att en positiv trend håller i sig samtidigt som det också skett ett välkommet trendbrott. Dels ökar antalet anbudsgivare per upphandling för första gången sedan 2012 och dels minskar andelen överprövningar för fjärde året i rad.

Generellt ökade antalet anbud från 4,1 till 4,3, en tendens som också präglade de byggrelaterade upphandlingarna. På anläggningssidan skedde en ökning från 3,7 till 3,9 medan de mer husbyggnadsrelaterade tjänsterna ökade från 5,0 till 5,6.

– Konkurrens är viktig för att våra gemensamma resurser ska användas effektivt. Men också för att utmana näringslivet att skapa innovativa lösningar till nytta för samhället. Därför är det positivt att intresset för att lämna anbud i offentliga upphandlingar ökar, säger Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.

I det sammanhanget konstaterar rapporten också att det inte bara är stora företag som lämnar anbud. Tvärtom lämnades hälften av alla anbud under 2018 av små företag och mikroföretag.

Den fortsatta nedgången av andelen överprövade upphandlingar är en utveckling som uppskattas av både Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket. År 2014 överprövades 8,1 procent av upphandlingarna. År 2018 är det 6,1 procent. Motsvarande siffra för anläggningsarbete är 5,8 procent och för arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 4,4.

– Det är förstås en positiv utveckling att antalet överprövningar minskar. En förklaring till detta kan vara att det offentliga har blivit bättre på att göra korrekta upphandlingar. Samtidigt är det viktigt för rättssäkerheten och utvecklingen av den offentliga upphandlingen att det finns en möjlighet att överpröva upphandlingar så att ramarna blir tydligare, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079