23948sdkhjf

Säkrare fräsning med jonisering

Genom jonisering av det finkorniga och farliga kvartsdamm som uppstår vid asfaltfräsning, bildas klumpar som är lättare att fånga upp. Tekniken, som nu används av Bomag, utlovas fånga in mer än 80 procent av de finpartiklar som tidigare spreds ut i luften och bidra till en kraftigt förbättrad arbetsmiljö.

Kvartsdamm kommer från vanliga bergarter som sandsten, granit och gnejs. Långvarig exponering kan leda till allvarliga sjukdomar som lungcancer, KOL och silikos. Allra farligast är det finkorniga och osynliga dammet, det så kallade respirabla kvartsdammet, som vid inandning kan nå längst ner i luftvägarna och även gå ut i blodomloppet.

Kvartsdammet bildas bland annat där bergmaterial krossas eller bearbetas, i betongindustrin, i byggmaterialindustrin, i gruvor och på byggarbetsplatser. Ett uppmärksammat problem längs, framför allt hårt trafikbelastade, stadsgator är det damm som bildas när fordonens dubbar sliter ner vägbanorna. Samma typ av damm sprids också vid fräsarbeten i asfaltbeläggningen.

Nu hävdar tyska Bomag att företagets asfaltfräsar utrustats med teknik som reducerar dammspridningen avsevärt. Samma system används för övrigt också av sopmaskinen Hygion, som tillverkas av systerföretaget Ravo i Nederländerna.

Tekniken har utvecklats med målsättningen att minska det damm som sprids ut i omgivningen då maskinen arbetar. Vid fräsningen används ett fläktsystem för att skapa det flöde som för det frästa materialet från frästrumman via ett inkapslat transportband till lastbilar.

På ovansidan av transportbandets hölje sitter den utrustning som med hjälp av elektriskt laddade elektroder ger det passerande dammet en positiv laddning. Samtidigt är den undre delen av höljet negativt laddat, vilket får finpartiklarna att dras nedåt och klumpas ihop med det grövre materialet på bandet.

– Dammskyddet fungerar och gör stor skillnad jämfört med asfaltfräsar som inte har det här systemet. Vi fick mycket uppskattning för detta, när vi demonstrerade en asfaltfräs i Skåne, Göteborg och Stockholm under november, säger Stefan Åkerström som ansvarar för Bomag Sale & Support hos den svenska generalagenten Söderberg & Haak Maskin.

Som stöd för uppgifterna hänvisas till att tester genomförda vid det tyska institutet ”Institute for Hazardous Substance Research (IGF)” vid Ruhr University i Bochum, visar att mer än 80 procent av finpartiklarna tas bort på det här sättet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078