23948sdkhjf

Premiär för grön betong i äldreboende

I våras lanserade Skanska betong där cement bytts ut mot masugnsslagg för att minska utsläppen av koldioxid. Nu testas den ”gröna” betongen för första gången i ett bostadsprojekt i Göteborg.

I mars 2019 lanserade Skanska ”grön betong som ett led i målsättningen att vara ett klimatneutralt företag senast 2045. Sedan dess har betongen, enligt företaget, lyckosamt använts i ett tiotal projekt. Äldreboendet Villa Kviberg är det första bostadsbygget i Göteborg där den gröna betongen används.

Det är oerhört spännande! För första gången ska betongen användas i den här omfattningen och dessutom i ett bostadshus. Vi står inför stora klimatutmaningar och har inte råd att inte prova nytt och bättre, säger projektchefen Daniel Öhrstig.

Hållbarhetskraven är högt ställda på bygget av Villa Kviberg. Projektet ska bli mörkgrönt enligt Skanskas Gröna Karta. Därför har det redan från projekteringens början handlat om att systematiskt ta fram och analysera klimatkalkyler. Utifrån dessa har sedan system- och materialval gjorts baserade på både ekonomi och minskad miljöbelastning. Skanska följer även det internationella systemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) för miljöcertifiering av byggnader.

– Förr jobbade vi enbart med ekonomiska kalkyler, i dag är klimatkalkylerna lika viktiga. Det är positivt att konstatera att det inte blir nämnvärt dyrare att bygga hållbart.

– Genom medvetna val har vi kunnat minska utsläppen med drygt 15 procent mot utgångspunkten av vad det normalt brukar vara. Det handlar om relativt enkla åtgärder som leder till stora miljöbesparingar, säger Daniel Öhrstig som räknar med att det totala koldioxidutsläppet från Villa Kvibergs kommer att ha reducerats med cirka 45 procent mot det normala på 50 års sikt. Den gröna betongen är en del av lösningen, solceller på taken en annan.

Även om erfarenheterna av den gröna betongen ger gott hopp om framtiden, bland annat har en stor bottenplatta till en industrimiljö gjutits med positivt resultat, betonar Daniel Öhrstig att det är stor skillnad på att bygga en lagerlokal och ett hus för boende då kraven ser annorlunda ut och är mer utmanande.

Jag är inte orolig. Om betongen uppför sig som vi hoppas och tror blir det en jättesuccé med en 30-procentig minskning av koldioxidutsläppen mot det normala, säger han.

För betongarbetarna är det dock business as usual. Själva byggprocessen ändras nämligen inte då hanteringen av de olika materialen är densamma.

– Utan att märka någon skillnad i vårt arbete kommer vi att vara en viktig del i en utveckling mot ett klimatsmartare byggande, säger Daniel Öhrstig.

Det första spadtaget till Villa Kviberg togs 28 augusti och när byggnaden är färdigställd i början av 2021 är den fyra våningar hög med 77 lägenheter, personal- och vårdutrymmen. Redan nu när den första bottenplattan gjutits kan dock de första klimatvinsterna räknas hem, enligt Skanska, tack vare de stora betongvolymerna i plattan.

Patrik Larsson är försäljningschef på Skanska Betong Region Syd som tagit fram och levererat den betong som används på Villa Kviberg.

– Vi kom in tidigt i projekteringsfasen och har bistått med en hållbar lösning som ska passa just den här konstruktionen. Betongen är inte plockad från hyllan utan skräddarsydd för Villa Kviberg.

För Skanska Betong är Villa Kviberg ett viktigt pilotprojekt och en möjlighet att berätta att det även finns Grön betong utanför standardsortimentet. Det som varit utmärkande och extra positivt för den här leveransen är att betongen utvecklats genom samverkan mellan alla inblandade.

Byggprojektet, med Daniel Öhrstig i spetsen, satte sig tillsammans med beställaren Skanska Hus och Betong Syd redan i ett inledande skede för att hitta en grön betong med rätt egenskaper. Patrik Larsson menar att samarbetet mellan de tre har varit avgörande för resultatet.

En beställare som är intresserad av att reducera sin klimatpåverkan och en utförare som brinner för samma sak har gett oss de bästa förutsättningarna för att hitta en klimatförbättrande betong, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11