23948sdkhjf

Nya EU-regler gör bilen säkrare – men dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler. Lagkraven ökar säkerheten, men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Från mitten av 2022 ska alla nya bilar som säljs i EU utrustas med en rad säkerhetssystem, det rapporterar TT. Bland annat att bilen varnar om föraren blivit trött och bromsar i nödsituationer.

Den nya förordningen klubbades av ministerrådet den 8 november, som hoppas att de nya reglerna ska leda till en avsevärd minskning av allvarliga trafikolyckor, samtidigt som de stärker konkurrenskraften.

Bilbranschen välkomnar de skärpta lagkraven, men varnar samtidigt för att det krävs mer än avancerade system för att öka säkerheten i trafiken:

Vi är primärt positiva, men man ska vara medveten om att det driver upp kostnaderna och inte löser alla problem. Ska man nå en säker trafik är fordonet bara en av tre faktorer. De andra är att bygga säkra vägar och att utbilda förarna så att de håller hastigheten och följer trafikregler, säger Mattias Bergman till TT.

De nya reglerna kommer innebära en stor omställning på kort tid för branschen.

Fordonsindustrin ska utveckla tekniken, underleverantörerna ska få fram komponenterna, sedan ska man skala upp det i stora volymer. Testmyndigheterna ska ha kapacitet att testa och sedan ska nationella myndigheter implementera lagstiftningen. Det är många saker som ska till stånd och det är enormt tidspressat, säger Mattias Bergman.

Fakta:

Alla motorfordon som släpps ut på EU-marknaden från och med mitten av 2022 ska vara utrustade med bland annat:
  • Intelligent farthållning
  • Varning om föraren blir trött eller ouppmärksam
  • Nödstoppssignaler
  • System för backningsövervakning
  • System för övervakning av däcktryck
  • Avancerade nödbromssystem
  • Nödsystem för kvarstannande i körfält
Källa: Ministerrådet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094