23948sdkhjf

Lyxsmycken mot dyra läkemedel

Läkare utan gränser lanserar en smyckesinstallation. Kollektionen, som består av smycken gjutna i form av läkemedel vill uppmärksamma höga läkemedelskostnader.

För 20 år sedan tilldelades Läkare utan gränser Nobels fredspris för organisationens humanitära insatser världen över. Prispengarna användes till att starta den så kallade Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. Under parollen ”medicin ska inte vara en lyxvara” har organisationen sedan dess arbetat för att förbättra tillgången till läkemedel, vaccin och diagnosverktyg.

Sedan kampanjens start 1999 har flera livräddande preparat introducerats på marknaden. Vissa diagnoser som för 20 år sedan innebar en säker dödsdom går i dag att leva ett fullgott liv med. Samtidigt har nya hälsohot och utmaningar dykt upp och många av de mediciner, vacciner och tester som introduceras på marknaden är förknippade med höga kostnader som gör att fattiga inte får tillgång till dem.

– I samband med jubileet ville vi hitta ett kreativt sätt att förmedla att höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling. Vi gav därför Beckmans Alumni uppdraget att gestalta den här oåtkomligheten visuellt, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Ett aktuellt exempel är de nya tuberkulosläkemedlen delamanid och bedakilin. Båda preparaten har visat sig mycket effektiva för att behandla läkemedelsresistent tuberkulos. Men runt 90 procent av de tbc-sjuka som behöver de nya medicinerna har fortfarande inte tillgång till dem, till stor del på grund av preparatens höga pris. I stället behandlas de flesta patienter fortfarande med äldre, mindre effektiva mediciner som kan ge allvarliga biverkningar. Det skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Smyckena är gjutna i tenn och i form av läkemedel och har tagits fram av Julia Jondell, Mira Bergh Edenborg, Matilda Ström Ellow och Kourosh Hekmatara, alumni från Beckmans Designhögskola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078