23948sdkhjf

Bostäder tar över i uttjänt stenbrott

Bra Bygg har gått in som hälftenägare i Wendelstrandsprojektet i Mölnlycke, där ett uttjänt stenbrott ska förvandlas till cirka 800 bostäder vid Landvettersjön.

Det uttjänta Bråta-brottet vid Landvettersjön har länge varit ett sår i en annars naturskön omgivning. Men nu är det dags att förvandla det gamla stenbrottet till en helt ny stadsdel, huvudsakligen byggd i trä.

Tanken är att området ska innefatta cirka 800 bostäder, förskola och äldreboende samt ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse. Byggnaden är tänkt som områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här planeras för bland annat coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym. Lakehouse ligger först i produktionsplanen och ska fungera som en arena för kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling och användas för att testa prototyper på hållbara lösningar för områdets bostäder.

Bakom projektet står stadsutvecklingsbolaget Next Step som bland haft en huvudroll i det uppmärksammade Nya Hovås i södra Göteborg. Där medverkar även Veidekke och därför kan det finnas en logik i att Veidekkes dotterbolag Bra Bygg nu går in som hälftenägare i Wendelstrand. Båda företagen är entreprenörs- och ägardrivna och känner varandra väl sedan tidigare.

Vi tror starkt på fördjupningen av vårt samarbete, och på att träbyggande är det bästa sättet att nå våra viktiga klimatmål, säger Magnus Riemer på Bra Bygg, som byggt en stor del av Next Steps projekt genom åren.

Av stor betydelse för slutresultatet har den norska arkitektbyrån Snøhetta som inspirerats av bland annat trädens olika delar: trädtoppen, stammen, rötterna och fröet. Alla byggnader får form och identitet av olika byggmetoder, träslag och ytbehandling. Resultatet ska bli ett område med stor variation och stark karaktär, något som uppnås med hjälp av modern teknik, exempelvis de digitala verktyg som används för att optimera taken för solceller.

Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta.

Detaljplanen, som är i sitt slutskede, har utvecklats genom ett nyskapande samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet.

Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer. Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi vill åstadkomma och vi inspireras av hur Next Step driver processen, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.

Med den nya ägarkonstellationen tar området nu ett stort steg mot genomförandet som kommer allt närmare. Detaljplanen beräknas vara klar under början av 2020, med förhoppningar om byggstart under andra kvartalet 2020.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064