23948sdkhjf

Glesbygdsmedicin tar hjälp av modern brevduva

En självflygande och eldriven drönare som ska kunna användas för transporter inom vården får drygt 6 miljoner kronor av staten för att utvecklas ytterligare.

Inom några år kan drönare i samhällets tjänst bli en vanlig syn i norra Sveriges glesbygd. ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” är ett projekt vars syfte är att möjliggöra en förändring av hur transporter sker inom vården. Mer specifikt om det är möjligt att introducera autonoma och eldrivna drönare i daglig drift för att frakta prover och mediciner.

– Det innebär god och nära vård med färre bilresor, säger Pia Kristiansson, tf verksamhetschef över Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Bakgrunden är att vård av sjuka äldre på landsbygden är en svår utmaning för sjukvården. Men genom att knyta ihop virtuella hälsorum i glesbygden med sjukstugor eller sjukhus kan undersökning, provtagning och medicinering göras som om patienten vore på sjukhuset.

I dagsläget krävs det att prover och mediciner fraktas med bil. För att bidra till en hållbar omställning utvecklade därför Glesbygdsmedicinskt centrum i samarbete med Chalmers tekniska högskola i ett tidigare projekt, TRALLA (transporter av lätta laster), en drönare med tillräcklig kapacitet för att kunna transportera prover, läkemedel och utrustning på upp till 8 kilo längs en sträcka på 70 kilometer. Fokus ligger nu på att utreda och hitta lösningar för att faktiskt kunna ta drönarna i drift på ett säkert sätt som inte står i strid med regelverk och lagstiftning.

Det aktuella testområdet består av hälsorummet i Slussfors och sjukstugan i Storuman, en sträcka på cirka 6 mil som det tar drönaren 30 minuter att avverka.

– Det finns mycket att ta hänsyn till där kommunikationssäkerheten är särskilt viktig. Transporten av medicin får givetvis inte fallera. Men även sådant som trafiktillstånd och att utveckla plattformar som kan använda 4G- och 5G-teknik blir en utmaning, säger Pia Kristiansson.

Projektet får nu 6,2 miljoner av Energimyndigheten. I projektet ingår Region Västerbotten, Lunds tekniska högskola, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan, Region Norrbotten samt ett flertal företag som Dragonship, Ericsson, Einride, Iteam, Mittmedia och Telenor. Det hela leds av leds av Glesbygdsmedicinskt centrum till utgången av 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126