23948sdkhjf

Skärpta straff vid felaktig forskning på människor

Regeringen föreslår lagändring med tydligare etiska regler och skärpta straff vid forskning på människor.

Etikprövningslagen syftar till att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Att forska på människor utan etikprövningstillstånd riskerar att personer kommer till skada eller att människors personliga integritet kränks. Något vi blivit smärtsamt påminda om kring alla turer i samband med transplantationerna med konstgjorda luftstrupar. Sverige behöver ett förbättrat forskningsetiskt regelverk som skyddar den enskilda människan och värnar respekten för människovärdet. Detta skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Dagens regelverk behöver förtydligas och regeringen har därför tillsatt en utredning som har sett över etikprövningslagen, dess tillämpningar samt vilka straff som ska ges vid överträdelse. Nu har regeringen beslutat en lagrådsremiss med förslag så att otydligheter i lagen kan åtgärdas och straffen skärpas.

– Ingen ska behöva tvivla på svensk forskning och sjukvård. Ingen patient ska utsättas för behandlingar som bygger på forskningsfusk. Ingen forskningsperson ska behöva känna sig otrygg. Förslagen är viktiga både för de enskilda forskningspersonerna och i förlängningen för förtroendet för forskningen, och även vården, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094