23948sdkhjf

Blodgivarens kön påverkar inte chansen till överlevnad

Forskare har nu kunnat visa att blodgivarens kön och tidigare graviditeter inte påverkar överlevnaden hos patienterna som från transfusionen.

Varje år får cirka 100 000 patienter i Sverige blodtransfusion, varav cirka 3500 på Södersjukhuset. Fördelningen av blod behöver gå snabbt, och bli rätt.

Sedan tidigare finns det ett par mindre studier som pekat mot att blodgivares kön och tidigare graviditeter påverkar överlevnaden hos patienten som får blodet. Det man sett i dessa studier var att unga manliga patienter som fick blod från kvinnliga blodgivare som tidigare varit gravida hade en högre dödlighet efter blodtransfusion än andra patienter. Men det saknas helt biologisk förklaring till vad som skulle kunna driva denna negativa effekt. Studierna har därför inte lett till någon förändring av praxis, men skapat mycket oro.

Nu har Gustaf Edgren, forskare och ST-läkare på Södersjukhuset, har tillsammans med forskarkollegor i Danmark och USA kunnat visa att blodgivares kön och tidigare graviditet inte påverkar överlevnaden hos patienterna som får transfusionen. Studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA ger vården viktig information: de nuvarande systemen för fördelning av blod till patienter behöver inte förändras.

I sin studie har de analyserat data från över en miljon patienter från olika länder. De har använt flera olika angreppssätt och bilden är tydlig.

– Det här betyder att vården även fortsättningsvis inte behöver beakta blodgivarnas kön vid fördelning av blodenheter. Detta har stora logistiska och administrativa fördelar eftersom man annars hade behövt hålla större blodlager för att kunna matcha rätt blod till rätt patient, säger Gustaf Edgren.

Foto: Johan Wingborg/Sveriges unga akademi

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084