23948sdkhjf

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Den ungefär 160 kilometer långa Ostlänken mellan Järna och Linköping beskrivs av Trafikverket som den första delen i en ny stambana, avsedd för tåghastigheter upp till 250 kilometer i timmen, och med preliminärt idrifttagande någon gång under perioden 2033-2035.

Enligt dagens planer handlar det om att anlägga 160 kilometer dubbelspår. I projektet ingår 200 broar med en total längd på tio kilometer samt cirka 30 tunnlar som tillsammans är ungefär 20 kilometer långa.

Sammantaget innebär det enorma mängder massor och material som måste hanteras och transporteras. Taget mellan tummen och pekfingret talas det om i storleksordningen en miljon enkelresor med lastbil.

Det enorma transportbehovet rimmar illa med den klimatlag som antogs 2018 och innebär att transportsektorn ska minska sina utsläpp med 70 procent till år 2030. Nu har Sweco fått uppdraget att se över masshanteringen. Bland annat ingår att klarlägga vilka mängder av berg och jord som ska hanteras och utröna hur användbara massorna är avseende materialklass och föroreningsgrad – allt för att hitta det optimala nyttjandet av de massor som genereras av projektet.

Ett övergripande mål i projektet är att minska antalet transporter på allmänna vägar, vilket innebär såväl en positiv miljöpåverkan som att bidra till minskning av onödiga störningar i samhällen och kommuner utmed sträckan. En avgörande framgångsfaktor i uppdraget är samarbetet med alla involverade i detta stora och komplexa projekt, säger Andreas Rudnai, teknikchef för Swecos anläggningskonsulter.

Viktiga inslag för att minimera transporterna är att identifiera och kartlägga lämpliga platser för tillfälliga upplag av massorna, barriärer för transporter samt avstånd till tillgängliga deponier. Sweco ska även räkna på den påverkan projektet har med avseende på koldioxidutsläpp för att ge Trafikverket ett utförligare beslutsunderlag för alternativa lösningar. Enligt nuvarande planer ska uppdraget vara slutfört 2022.

Ostlänken är ingen ny erfarenhet för Sweco. Företaget har deltagit i flera skeden. Bland annat medverkar företaget sedan 2015 som projektör för fyra mil av sträckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078