23948sdkhjf

I höst är det Lidingö som gäller

Den 20–21 november arrangerar U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll åter Underhållsdagarna i Stockholm.

Som tidigare år blir det två halvdagar, med mingel och middag på kvällen första dagen. Platsen är densamma - konferenshotellet Skogshem & Wijk, på Lidingö.

Det blir nio föreläsningar där vi vrider och vänder på underhållsfrågor ur olika synvinklar. På scen står representanter från såväl stora företag som exempelvis Volvo, Ikea och Stora Enso, som från akademien och myndighetssverige. Deltagarna får lyssna till företagsledare, forskare, en säkerhetsexpert och underhållsmänniskor.

Första dagen inleds med Robert Eriksson, Scania Industrial Maintenance, som talar under rubriken ”Underhållsledning för ökad driftsäkerhet”.

Han menar att utmaningarna för underhållsverksamheten kommer att bli allt större i framtiden. Dels går den tekniska utvecklingen snabbt, där det gäller att hänga med för att inte bli utkonkurrerad, dels ökar kraven på hög driftsäkerhet, vilket kräver ett vasst UH-arbete. Nya kompetenser och ledningsprocesser kommer att behövas på företagen för att klara dessa utmaningar.

Robert Eriksson går igenom hur en stark underhållsledning, utrustad med en tydlig vision och tydliga strategier och mål, gör det möjligt att klara kraven.

 

Ett unikt samarbete

Han följs av Rune Årnes, vp Health & Safety på pappersgiganten Ahlstrom – Munksjö, med 45 produktionsanläggningar i 14 länder. ”Underhåll, personsäkerhet och lönsamhet – Finns det ett samband?” är rubriken på hans föreläsning.

Pappersbruket och finska massaleverantören Matsä Fibre har inlett ett mycket intressant och annorlunda samarbete - de reviderar varandras produktionsanläggningar. Rune Årnes poäng är att underhållet är mycket viktigt för att minska antalet arbetsplatsolyckor. Vi får svar på varför företag med få olyckor har högre lönsamhet.

Tomas Lennvall har ett annorlunda jobb. Våren 2018 blev han Sveriges första samverkanslektor i teknik, på Örebro Universitet. Syftet med hans tjänst är att stärka forskningen och göra svenska teknikföretag mer konkurrenskraftiga genom att öka samverkan mellan akademi och näringsliv. Han ska vara länken mellan de två.

Tomas Lennvall talar kring möjligheterna men också riskerna med digitaliseringen och artificiell intelligens, AI. Det forskas mycket om robotik och AI på Örebro universitet, vilket inte är så känt i Sverige utan mer i utlandet. Universitetet erbjuder utbildningskurser och workshops om IoT och AI för företagsanställda.

I kommande artiklar berättar U&D mer om de andra föreläsningarna.

Den som vill ha chans till övernattning på Skogshem & Wijk bör inte vänta med att anmäla sig till konferensen. Antalet hotellrum är inte oändligt.

Hela programmet finns på: www.underhallsdagarna.se

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112