23948sdkhjf

144 000 varv när Holms kör Vätternrundan

De cyklister som kör Vätternrundan kör ett varv. Den sopvals som ska säkerställa en cykelväg fri från lösa föremål kommer att göra minst 144 000, enligt Holms, som för andra året i rad åtagit sig att sopa banans 300 kilometer.

För andra året i rad sopar nu Holms Vätternrundans 300 kilometer långa bansträckning. Loppet genomförs med en hjullastare från Volvo och beräknas ta 15-20 timmar.

Det handlar dock inte bara om att cirka 23 000 cyklister ska kunna ta sig fram på en bana fri från grus, grenar och andra lösa föremål, utan uppdraget kommer också att användas i studiesyfte för att vässa produkterna ytterligare i framtiden.

Det är egentligen ganska enkelt. Vi mätte helt enkelt rotationshastigheten vid körning för att på så sätt räkna ut hur många varv sopvalsen kommer att rotera runt Vättern. För oss är sopresultatet och kunskap om hur borsten slits av högsta vikt, säger företagets utvecklingschef Ulf Österberg.

Genom att såväl banans längd som valsens varvtal är kända har därmed det totala antalet varv beräknats till minst 144 000. Genom mätningar av borstvalsen före och efter arbetet kan borstslitaget utvärderas och kunskapen användas för fortsatt produktutveckling.

Den sopvals som valts för uppdraget har en vriden borstkärna som använder borstkassetter i stället för konventionella borstringar. Modellen har fått namnet ”Swish” och togs fram för att minimera borstslitaget och minska tiden för borstbytet.

Vid sopning innebär varje förlorad minut många kronor i förlorad arbetsinkomst för våra kunder. Därför har vi tagit fram Swish. Det ska vara enkelt att byta borst, säger företagets marknadschef Manne Sjöberg.

Företaget passar samtidigt på att slå ett slag för det avbalanseringssystem som innebär att sopvalsen följer markens ojämnheter och alltid utlovas ge korrekt marktryck utan justeringar från föraren

Första året företaget sopade Vätternrundan användes sopvalsen enbart där sopning behövdes, oftast vid anslutande grusvägar, där det fanns nedfallna grenar och vid loppets depåer. I år kommer sopvalsen att vara i kontinuerlig drift, vilket innebär att sopvalsens borstar kommer ha markkontakt under hela loppet. Sopvalsen kommer bara att höjas när det finns en säkerhetsrisk som stenskott på personer eller bilar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11