23948sdkhjf

Rekryterar tidigare OS-skidskytt till vd-posten

Life science-bolaget Pro test diagnostics har tagit fram ett unikt test för bloddoping. Nu får företaget en ny vd.

Umeåbaserade diagnostikbolaget Pro test diagnostics, som sitter på Umeå biotech incubator, har tagit fram ett unikt kit för bloddoping. Tidigare har det varit omöjligt att upptäcka idrottare som bloddopat sig genom blodtransfusion med eget blod, men tack vare bolagets produkt kan detta upptäckas. Testet bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blodet förändras i samband med att blodet lagras nedfryst utanför kroppen. Testet känner igen fingeravtrycksförändringarna och kan alltså, med hög träffsäkerhet, avgöra om en idrottare bloddopat sig eller inte.

Nu får företaget ny vd i fysikdoktorn och tidigare skidskytten Anders Mannelqvist, som deltagit i OS. Närmast kommer Mannelqvist från posten som chef för forskning och utveckling på Elpress i Kramfors. Dessutom har han i tio års tid varit med i svenska landslaget i skidskytte – samt deltagit i OS i Alberville.

– Jag har en elitkarriär bakom mig, vilket jag tror är viktigt i det här jobbet. Jag vet vad konditionsidrott är och vad det innebär att försöka nå världseliten. Det är viktigt för många att prestera på topp – kosta vad det kosta vill – och under mina år som aktiv hade jag en tydlig känsla att vissa åkare – och vissa länder – inte alltid körde med rent spel, kommenterar Anders Mannelqvist sitt nya jobb.

Huvudinvesterare i Pro test diagnostics är Umeåbaserade Fort knox.

– Utan deras stöd hade vi aldrig lyckats ta projektet så här långt, säger Christer Malm, professor vid Avdelningen för Idrottsmedicin vid Umeå universitet, som nu kliver av vd-posten i Pro Test.

– Det här har vi planerat länge. Nu när bolaget går in i en produktionsfas och ska sälja och marknadsföra produkten vill vi ha en vd som är lämplig för det. Själv ska jag hålla i den fortsatta forskningen inom bolaget, säger Christer Malm.

Anders Mannelqvist tillträdde som vd på Pro test den 20 maj. Den första tiden blir fokus att börja träffa samverkansparter och presumtiva kunder, så som World Anti Doping Association, Internationella Olympiska kommittén och olika specialistidrottsförbund som är intresserade av att få med produkten i sitt testbatteri.

– Det är ett oerhört stort tryck på att vårt test ska ut på marknaden – detta på grund av det stora mörkertal som finns när det gäller bloddoping. Det finns ett otroligt intresse från antidopingorganisationerna, bland annat från de amerikanska proffsligornas antidopingorgan PCC, säger Christer Malm.

Just nu görs en pilotproduktion av produkten och därefter ska den testas och utvärderas i dopinglabben i Stockholm och Oslo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079