23948sdkhjf

Framtidens reningsverk invigt

Med nya processer ska dagens avloppsreningsverk utvecklas och kunna ta hand om mycket mer än i dag. För några dagar sedan invigdes en fullskaleanläggning som förutom fosfor och kväve även ska kunna rena bort läkemedelsrester. Vi deltog tillsammans med 130 personer vid invigningen av Stengårdens avloppsreningsverk i ett blåsigt men soligt Simrishamn.

– I framtiden blir avloppsreningsverken mycket mer processindustri än vad vi är vana vid i VA-branschen, säger Karin Jönsson ledare för VA-teknik vid institutionen av kemiteknik vid Lunds universitet. 

Det hon menar är att reningsverken kommer att utrustas med allt mer teknik för bättre rening men även för att få ut produkter, till exempel biogas. 

Den processdel som nu invigts kopplas på det befintliga reningsverket som ett sista steg och består av flera delar. Först filtreras vattnet genom ett filter för att få bort partiklar. En syregenerator tillverkar syrgas som omvandlas till ozon som bryter ned läkemedelsresterna. Sista steget är att vattnet får passera ett kol- eller sandfilter. 
– Ozonet bryter ned de organiska ämnena, men några av dem bryts inte ned fullständigt utan de kan bli värre föreningar. Det är därför som vi har poleringen med kolet eller sanden som fångar upp detta, säger Östen Ekengren vice vd på Svenska Miljöinstitutet IVL som tagit fram tekniken.

Anläggningen har provkörts på plats sedan januari i år och med bra resultat. 
– Testerna visar att anläggningen ger bättre avskiljning än vad vi hade hoppats på, det är bättre än när vi gjorde pilotförsöken, säger Östen. 

För innan denna fullskaleanläggning byggdes har IVL testat tekniken i mindre skala i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Det renade vattnet därifrån har bland annat använts för att brygga ett eget öl. Även om det inte finns planer för ett ölbryggeri i Simrishamn finns många tänkbara användningsområden för renat avloppsvatten till exempel som vatten för industrin där dricksvattenkvalitet inte behövs, för bevattning eller för att fylla villakvarterens pooler. Till att börja med kommer vattnet dock att släppas ut till Östersjön.

– Vi vill skapa en produktionssanläggning istället för att ha en avfallsanläggning. Hur kan vi göra nyttiga saker av det vi får in istället för att bara rena och släppa ut i havet, säger Stefan Blomqvist projektchef på Simrishamns kommuns VA-avdelning. 

Han hoppas kunna återanvända vattnet, men även i framtiden plocka ut till exempel metaller, fosfor och biogas. 

Även om det är en fullskaleanläggning så kommer den att fungera som ett forskningsobjekt och bland annat kommer det utvärderas vilket som är effektivast av kol- eller sandfilter.

Kommunen kommer nu gå vidare och installera andra typer av reningsutrustningar på andra reningsverk i kommunen för att kunna jämföra vilka tekniker som fungerar bäst. 

Forskningsprojektet har varit ett samarbete mellan bland annat Simrishamns kommun och IVL, Svenska miljöinstitutet.

Lyssna på mer material från invigningen, bland annat en intervju med projektledaren Östen Ekengren och Länsstyrelsen i Skånes miljödirektör Annelie Johansson:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094