23948sdkhjf

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Volvo CE har i många är samarbetat med Lego Technic, vilket resulterat i att ett flertal av maskintillverkarens modeller funnits tillgängliga i butikshyllorna i form av byggsatser baserade på de små danska byggklossarna.

De båda företagen har inte varit rädda för att låta nästa generation maskinanvändare och världsmedborgare medverka vid utvecklingsarbetet, något som nu tagit ytterligare ett steg. Företagen har onekligen satt utvecklingens hjul i rullning genom att låta idérika människor i alla åldrar runt om i världen fundera över de arbetsuppgifter framtidens entreprenadmaskiner ska kunna genomföra och hur de kan se ut. Därefter återstod att bygga en modell av skapelsen som till minst 50 procent bestod av befintliga komponenter i Legos Technic-system.

Juryn hade att ta ställning till bland annat originalitet, inspirerande detaljer och smart utnyttjande av Lego-komponenter. Tävlingen har lockat deltagare från praktiskt taget hela världen och vinnargruppen täcker åldrar från 14 till 47 år och finns spridd i bland annat Europa, Nordamerika och Afrika.

Mycket inspiration tycks ha hämtats från Volvos konceptlastare Zeux som lanserades i Legoutförande i god tid till förra årets julhandel. De tio förslag som bedömts som mest intressanta har samlats i utställningen Futurebuild som visats på London Transport Museum den senaste veckan.

Förarlöst är förstås högsta mode med tillskott av bland annat solpaneler, 3D-utskrifter och drönare i olika koncept som kan fungera som inspiration för framtidens konstruktörer.

Vi blev helt överväldigade av hur långt människor kan sträcka sig när fantasin får flöda. De bästa förslagen valdes ut för att de visar en till synes gränslös utveckling för våra entreprenadmaskiner i framtiden. En del konstruktioner ser ut som om de kommit direkt från en science fiction-film. Vår industri befinner oss i ett spännande skede i tiden och de här modellerna är inte långt ifrån det vi kommer att se på våra framtida byggplatser, säger Arvid Rinaldo, varumärkeskommunikatör på Volvo CE.

Vinnare blev Vida András – en 27-årig rumänsk arkitekt som med sin hemvist i det sägenomsusade Transylvanien, har strävat efter att kombinera en miljöanpassad produkt med en tilltalande utfomning. Resultatet blev Volvo Rottweiler, en självkörande produkt som synbart hämtat inspiration från människans bästa vän och utrustats med en pneumatisk borr, schaktblad och 3D-skrivare – allt för att kunna ta sig an en mängd olika utmaningar även på svårtillgängliga platser.

För mig är design mycket mer än tidsfördriv, det handlar verkligen om att utforska potentialen för framtida teknologier. Inom mitt yrkesområde är 3D-utskrifter en av de mest utmärkande trenderna just nu och jag ville få med det i min modell, säger Vida András, stor vän av Lego ända sedan barnsben.

Jag har 20 års erfarenhet av att bygga Lego-modeller. Jag har älskat konceptet ända från början och har alltid haft tryggheten i att veta att jag kan sitta i timmar och till slut få ihop helheten.

Bland konkurrenterna finns exempelvis Icarus, ett mobilt solcellskraftverk med stor förmåga att ta sig fram vid sidan av allfarvägarna. Där finns också Excavadrone som inte bara kan gräva utan också vara luftburen.

En av London Transport Museums huvuduppgifter är att omvandla barnets entusiasm till en teknisk yrkesinriktning. Dessa förarlösa grävmaskiner kommer säkerligen att bidra med mycket inspiration till unga sinnen, säger museets direktör Sam Mullins.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094