23948sdkhjf

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Täby. Hjälmen har blivit ett allt mer självklart skyddsinslag i alla åldrar vid inte minst fritidsaktiviteter. För drygt tio år sedan togs ett stort kliv i utvecklingen med en svensk innovation som de senaste åren gjort sitt segertåg bland hjälmtillverkare runt om i världen. Det handlar om ett lågfriktionsskikt som vid åtskilliga oberoende tester visat sig ha stor betydelse för användarens möjlighet att stå emot smällar mot huvudet – i synnerhet om smällen kommer från sidan.

got av ”pappa” till innovationen är den svenske hjärnkirurgen Hans von Holst som på Karolinska Institutet i Stockholm redan 1995 började utforska hur hjälmar i allmänhet var konstruerade. Anledningen var en övertygelse om att de hjälmar som fanns på marknaden inte erbjöd ett tillräckligt skydd mot hjärnskador. Samarbete inleddes med de dåvarande KTH-forskarna Peter Halldin och Svein Kleiven och redan 1996 fanns en färdig idé till det som kom att kallas MIPS (Multi-directional Impact Protection System).

Ett sätt att karaktärisera hjärnskador är att beskriva dem som linjära skador eller rotationsskador. Ungefär 70 procent av skadorna har rotationskaraktär som är den allvarligaste arten och i synnerhet uppstår när smällen kommer snett från sidan. Trots att sneda islag är både vanligare och farligare har hjälmtillverkarna fokuserat på hjälmarnas stötdämpande förmåga vid raka islag. Vi har arbetat för att hitta en lösning som minskar skadeverkningarna då huvudet utsätts för en rotation, säger neurokirurgen och professorn Hans von Holst.

Enligt Peter Halldin är dagens hjälmar generellt optimerade för att skydda mot skallfrakturer, något som de i allmänhet gör alldeles utmärkt. Däremot är de inte lika väl lämpade som skydd mot rotationsskador, och det är den bristen som MIPS Brain Protection System ska råda bot på.

Exempelvis vid ett slag mot huvudet i ett fall uppstår ofta en rotationsrörelse i hjärnan som kan orsaka hjärnskador. Skyddssystemet MIPS är utvecklat för att minska den belastning (töjning) som hjärnan då utsätts för.

Förebilden är den mänskliga kroppens naturliga skyddsstruktur. Hjärnan och skallbenet kan röra sig oberoende av varandra och detsamma gäller huvudet och hjälmen. Poängen med lågfriktionslagret är att det rör sig under de kritiska millisekunder som ett slag varar, riktar om och minskar varaktigheten för den rotationsrörelse som överförs till hjärnan.

Vi har gjort mer än 20 000 tester i vårt eget laboratorium där vi har specialutvecklad testutrustning kompletterat med sofistikerade datormodeller över hjärnan. Där framgår att MIPS skyddar oavsett inslagsriktning, säger Peter Halldin.

Uppenbarligen har marknaden efter en trög start hand insett systemets värde. År 2000 testades den första prototypen till en hjälm försedd med MIPS-lösningen, men det dröjde till 2004 innan den första färdiga produkten – en ridhjälm – lanserades på den svenska marknaden. Det kom dock att dröja ytterligare ett decennium innan företaget upplevde något som kan kallas för succé.

År 2010 bestämdes att företaget inte skulle marknadsföra egna hjälmar utan i stället enbart sälja och licensiera sin teknik inom olika hjälmkategorier. Något av en islossning kom 2015 då det, enligt företaget, såldes mer än en miljon MIPS BPS-enheter till 28 hjälmvarumärken, vilket innebar en uppgång med 275 procent jämfört med året innan. 2017 hade siffran vuxit till mer än 5,4 miljoner enheter.

Vi har utvecklat och patenterat produkten och ser gärna att den används av så många som möjligt. Därför säljer vi tekniken och licenser till de tillverkare som är intresserade. Hittills har det främst handlat om hjälmar för olika fritidsaktiviteter, exempelvis skidåkning, cykling, ridning och motorcykelåkning. Nu är det dags att gå in på industrisidan, vilket vi gör i ett samarbete med Guardio Safety, säger Peter Halldin.

Guardio har i mer än 15 år utvecklat och tillverkat personskyddsprodukter som trådlösa hörlurar.

Nu kan vi erbjuda världens första MIPS-försedda skyddshjälm för bygg och industri, säger företagets vd och grundare Nawar Toma.

Hjälmen är lätt med nät i kevlar för att förbättra penetrationsskyddet. Det konventionella EPS-skummet i hjälmens inre skal har ersatts av EPP med motiveringen att det är ett material som ska klara att stå emot fler stötar utan att säkerheten i hjälmen avtar. Stor vikt har lagts vid ventilationen för att skapa så små störningar som möjligt under arbetsdagarna. Möjligen ökar risken att bli blöt vid arbete utomhus i regnväder, men det torde vara av underordnad betydelse.

En enkel och smidig rattjustering underlättar den individuella anpassningen. Därutöver finns bland annat fyrpunkts hakband, integrerat fäste för företagets hörselskydd samt fästen för pannlampa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078