23948sdkhjf

Silica – Cancermedicin och bränsleceller

Framtidens cancermedicin och nästa generation bränsleceller – i så vitt skilda tillämpningsområden kan silica vara en problemlösare. Under ett symposium samlades för femte gången forskareliten inom området.

Nouryon, tidigare AkzoNobel, och Chalmers Tekniska Högskola bjöd den 23 – 24 april för femte gången in till Frontiers of Silica Research – ett symposium som blivit en global mötesplats för silicaforskare, PhD students och företag.

Frontiers of Silica Research, som hölls på Chalmers i Göteborg, lockade i år drygt 70 deltagare som kom för att lyssna på föredrag av tretton talare varav 9 externa.

– Det här är en konferens som är helt fokuserad på silica, men som visar på bredden i tillämpningsmöjligheterna. Det är oerhört fascinerande och programmet är väldigt internationellt, säger professor Mika Lindén, Ulm University, Tyskland som var en av de inbjudna talarna.

Fokus för Mika Lindén och hans forskarteam just nu är att använda porösa nanopartiklar i läkemedelssammanhang, vilket han gav deltagarna en liten inblick i.

– Det finns läkemedel som är effektiva på att döda cancer, men problemet är att sidoeffekterna är kritiska. Vi vill med hjälp av nanopartiklar få läkemedlen att verka mer selektivt, då kan man gå ner i dos och det blir mer effektivt.

En annan av talarna var professor Brad Chmelka från University of California, Santa Barbara, USA. Han forskar i att utveckla metoder för att ta fram nya material som är tekniskt användbara för industrin. Han har deltagit i fyra av fem Frontiers of Silica Research och menar att det gett honom en viktig inblick i andras forskning och stora möjligheter att knyta kontakter, varav flera lett till samarbeten.

– Möjligheterna att anpassa och använda silica är enorma. De som bjuds in att tala här förstår mångfalden i kemin och tillämpningarna. Egenskaperna är oerhört många, vi håller fortfarande på att lära oss och Nouryon bryr sig om detta.

En av talarna från Chalmers var docent Anna Martinelli. Hon använder silica i sin forskning som syftar till att göra bränsleceller effektivare.

– För mig är samarbetet med industrin viktigt, jag samarbetar också med Nouryon i och med att jag jobbar med deras silica, säger hon.

Frontiers of Silica Research hålls vartannat år och vid starten 2011 trodde väl varken initiativtagarna från Chalmers eller Nouryon, då AkzoNobel, att det skulle bli så framgångsrikt och uppskattat.

– Det här startade som ett pilotprojekt på initiativ av Chalmers, de ville hitta ett sätt att visa på sin nytta för samhället och för industrin. Jag är positivt överraskad över att detta bara fortsätter, i år har vi ett verkligt starkt program som är intressantare och mer spännande än någonsin, säger Michael Persson, Innovation Manager på Nouryon och adjungerad professor på Chalmers.

Michael ingår i programkommittén för symposiet och det gör också Krister Holmberg, Professor emeritus på Chalmers. Han är den verklige initiativtagaren till Frontiers.

– För oss på Chalmers är det viktigt med närhet till industrin och det här symposiet är en del i vårt samarbete med Nouryon. I år känns det mer aktuellt än någonsin att lyfta fram silicaforskningens rön. Det periodiska systemet fyller 150 år och de svenska universiteten uppmärksammar olika grundämnen – och Chalmers ansvarar för kisel, säger han och tillägger:

– Faktum är att silicaforskningen i Sverige startade på Chalmers, det är inte så känt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.357