23948sdkhjf

Hållbar sjukvård ska gynna svensk export

Världens hållbaraste sjukvård 2030 som motor för svensk innovation och export. Den visionen ska Nordic Center for Sustainable Healthcare ta fram i ett projekt som Vinnova satsar 1.47 miljoner på.

Nu turnerar de i Sverige för att samla kunskap från organisationer inom medtech och life science. Som stöd har de sina projektpartners Medeon, Medicon Village, Sahlgrenska science park och Swecare.

– Det är viktigt för Medicon Village att vara partner i Vinnovas projekt för hållbar sjukvård, eftersom våra utvecklingsbolag kan dra nytta av den guideline som tas fram. Då kan bolagen på ett tidigt stadium inkludera hållbarhet i sin strategi, säger, Kerstin Jakobsson, vd på Medicon Village Innovation.

Koldioxidavtrycket för EUs sjukvårdssektor uppgår till minst fem procent av EUs totala emission av växthusgaser. Motsvarande siffra för flygsektorn är tre procent. För att bolag inom medtech och life science ska positionera sig som en leverantör av hållbara lösningar till hälso- och sjukvården, behöver man tidigt få förståelse och kunskap om vikten av att ha en strategi om hållbarhet. Och här behöver bolagen tidigt vara med att bidra och hjälpa till att definiera problem och möjligheter.

– Vi ska titta närmare på behovet hos life science industrin och hur de ska förstå och navigera bland dagens och morgondagens hållbarhetskrav. Vi kommer bland annat ta fram en konkret guideline och en nationell vision, berättar Daniel Eriksson, meddirektör vid stiftelsen TEM och grundare av Nordic Center for Sustainable Healthcare, NCSH.

Nu turnerar NCSH i Sverige för att samla kunskap. De ska identifiera utmaningar och lösningar på best practice inom hållbarhet från organisationer inom medtech och life science. Fyra workshops i fyra städer ska hållas med stöd av deras projektpartners Medeon, Medicon Village, Sahlgrenska Science Park och Swecare. Stiftelsen TEMkoordinerar.

Watersprint och Getinge var två av bolagen som pratade på den workshop som hölls i Malmö den 28 mars. De visade att hållbar hälso- och sjukvård kan finnas inom många områden – från att välja rätt material till att tänka hållbart med avseende på ledarskap i bolaget.

Watersprint renar vatten med hjälp av UV-ljus istället för att använda kvicksilver. Getinge för in klimatsmarta lösningar i olika processer för att minska koldioxidavtrycket i produktionen och transporten, minska energiförbrukning och minska mängden farligt avfall. De har direktiv från ledningen som tagits fram i samarbete med de anställda. Det har resulterat i styrdokument och en strategi som implementerats på alla nivåer – och noggrant följs upp av ledningen.

– De etablerade bolagen inom hälso- och sjukvård har ofta hållbarhet på sin agenda för att stärka sin position. Det är något start-ups kan lära av och det kommer att bli lättare med den guideline som projektet ska skriva, säger Kerstin Jakobsson.

Fokus på hållbarhet inom sjukvård har länge varit viktigt inom många områden som till exempel byggnader och kemikalier. Nu ska fokus också inkludera andra produkter samt processer, som till exempel hur man kan minska svinnet av läkemedel.

– Sverige är världsledande inom hållbar sjukvård. För att behålla den ledningen och bli ett betydande exportområde behöver vi satsa på fortsatt utveckling, säger Daniel Eriksson.

Medicon Village samarbetar med Medeon i Vinnovas satsning på hållbar sjukvård för att ytterligare förbättra förutsättningarna att ta fram innovationer.

– En god samverkan mellan företag, hälso- och sjukvården och akademin är grunden till att framgångsrik forskning omvandlas till framgångsrika innovationer. Dialogen är en förutsättning för att de innovationer som tas fram är anpassade efter vårdens och patientens behov, säger Kerstin Jakobsson.

Effekten av projektet är flerfaldig. Det kommer att leda till ett mer sammanhållet fokusområde med en tydligare nationell sammanhållning. På sikt blir effekten ökad export och minskad miljöpåverkan från sjukvården.

Skriven av Tanja Jensen, vetenskaplig skribent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109