23948sdkhjf

Söderberg & Haak höjer ribban

”Jag ser ingen anledning till att Komatsu inte ska ha tvåsiffrig marknadsandel i Sverige”. Den svåra tiden är över för Söderberg & Haak förklarar vd Jonas Jaenecke.

München. Komatsus svenska generalagent Söderberg & Haak har en tung vår bakom sig, i februari kom beskedet att företaget måste ”omstruktureras” efter några jobbiga år då omsättningen minskat och tänkta vinster blivit förluster.

Bara en dryg månad senare, på jättemässan Bauma i början av april, kunde vd Jonas Jaenecke berätta att det svåra arbetet snart är över.

– Vi är en god bit på väg, de fackliga förhandlingarna är klara och uppsägningarna är gjorda.

Omstruktureringen innebär att ett hundratal av företagets 270 anställda sägs upp, främst på lantbrukssidan.

Jonas Jaenecke betonar att majoriteten skett via naturliga avgångar, några F-skattare ryker dessutom och tre bolag säljs.

–  En stor del har skett genom att sälja bolag och där har vi haft lokala ledare som självmant räckt upp handen för att driva verksamheten vidare i egen regi.

De tre bolagen som säljs är Söderberg & Haak i Ystad och Hörby, Söderberg & Haak i Staffanstorp och Ekeby samt Söderberg & Haak i Högland och Aneby.

Svårigheterna har främst funnits på lantbrukssidan, Söderberg & Haak säljer jordbruksredskap från Krone, Amazone och Dal-Bo samt jordbrukstraktorer från Deutz-Fahr.

Entreprenadsidan är, enligt Jonas Jaenecke, ett betydligt starkare kort.

– Halva vår omsättning är entreprenad – vi har växlat upp.

Företaget har haft Komatsuagenturen sedan 2016 och investerat en hel del i att bygga upp serviceorganisationen för att stärka varumärket som, trots att det är världens näst största tillverkare, fört en något tynande tillvaro i Sverige.

–  Vi har jobbat hårt för att sätta Komatsu på kartan, och det märks – försäljningen har ökat, säger Jonas Jaenecke.

Fler maskiner i lager och en utökad serviceorganisation är en viktig grund för företaget som också byggt upp tre kompetenscenter – i Staffanstorp, Kungälv och nu senast Rosersberg utanför Stockholm.

De tre centren ska stötta försäljningen, här kan maskinerna utrustas inför leverans och service ska finnas nära till hands för kunderna.

– Vi har ökat kompetensen, vi har byggt upp organisationen och rekryterat vissa nya funktioner – det var det vi behövde för att ta nästa steg i den tekniska utvecklingen, säger Jonas Jaenecke.

De nya centren innebär att påbyggnaden inte längre är en flaskhals – maskinerna ska nå kunderna fortare, förklarar han.

– Jag känner mig trygg i satsningen på entreprenadsidan.

Han tror också att verksamheten kan växa.

– Jag ser ingen anledning till att Komatsu inte ska ha tvåsiffrig marknadsandel i Sverige.

I dag ligger marknadsandelen på cirka fem procent, att dubbla den siffran och mer därtill kommer att kräva arbete, men Söderberg & Haak anser sig vara på god väg.

Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om hur företaget tar sig an marknaden ett maskinslag i taget  man började med bandgrävare, gick vidare till hjulgrävare,  sedan till minigrävare och i fjol sattes fokus på bandschaktare – en insats som burit frukt.

  Det syns i försäljningssiffrorna.

Komatsu har en bred portfölj, Söderberg & Haak har därför mycket välja på när de bestämmer vilka maskiner som ska lyftas fram härnäst, demolering kan vara en het kandidat men även andra typer av maskiner kan bli aktuella.

– I Sverige har det varit svårt med hjullastare – där är Volvo starka, men nu har vi till exempel nya WA475, kommenterar Jonas Jaenecke med ett leende.

Han anser att Söderberg & Haak står väl rustat inför framtiden.

– Nu är vi ifatt på påbyggnadssidan och säljkåren täcker hela Sverige – allt faller på plats.

Efter vårens omvälvande omstrukturering återstår dock vissa finjusteringar.

– Vi ska fila lite på hur vi ska vara organiserade på bästa sätt, vi kanske behöver fylla på med lite säljare men de stora dragen är gjorda.

Som så många andra företag måste Söderberg & Haak också förbereda sig på de krav som ställs på en maskinleverantör på 2020-talet – kunderna behöver betydligt mer än att bara få köpa en bra maskin med ett bra serviceavtal.

– Kunskap blir allt viktigare, vi måste därför fortsätta att utbilda personalen och höja kompetensen ytterligare, säger Jonas Jaenecke. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116