"Det kan bli ett problem för garantin"
München. Oilquick valde jättemässan Bauma som startpunkt för sin senaste giv – att förmå kunderna att inte blanda redskap och fästen från olika leverantörer.
– Om man har en maskinpark med redskap och fästen från olika leverantörer kan vi inte stå bakom det, förklarar grundaren och ägaren Åke Sonerud.
Företagets inställning är att det är problematiskt att blanda.
– Rent mekaniskt kan det bli så att kopplingarna inte fungerar och vem ringer du då? Vi kan inte stå bakom att man blandar.
Oilquicks inställning framöver blir därför att man förutsätter att kunderna låter bli att blanda – åtminstone om support och garanti ska fungera prickfritt.
– Har man blandat hjälper vi till förstås så gott vi kan, men det kan bli ett problem för garantin när det inte går att veta vem som är ”skyldig.”
Oilquick säljer i dag till flera tusen olika system, men om kunderna väljer att blanda in även andra typer av produkter får företaget svårt att supporta det, förklarar Åke Sonerud.
– Oilquick är ett företagssystem, inte en branschlösning.
Han uppger att hans företag inte står bakom de som kopierar Oilquicks lösningar och sedan hävdar att de är ”kompatibla”, och betonar att säkerheten kräver att redskap och fästen är anpassade för varandra.
– Det blir en kvalitetssäkring.
Han konstaterar också att Oilquick gärna samarbetar med ännu fler tillverkare.
– Vår princip är att vara neutrala – när det gäller redskap och när det gäller maskiner.
Åke Sonerud betonar att det är helt frivilligt att följa företagets uppmaning.
– Kunden kan välja konkurrenternas lösningar men då får de hålla sig till deras system.
Oilquick lanserade också säkerhetskrokar på Bauma, krokarna sätts på ett specialanpassat fäste och ska fånga upp redskapet om man av någon anledning missat att säkra det.
Produkten riktas inledningsvis främst mot den tyska marknaden – sedan får man se om det kan bli aktuellt även på andra ställen.
– I Tyskland har man anställda som byter maskin på ett annat sätt – då måste man ha idiotsäkra system.
– I Sverige har vi mindre företag med teknikintresserade förare som ofta kör sin ”egen maskin”, då blir det ofta en annan situation.
Oilquicks elektriska övervakningssystem är standard på den skandinaviska marknaden och Åke Sonerud ser därför krokarna främst som ett komplement för den som vill ha ”både bälten och hängslen”.