23948sdkhjf

Risk för radioaktiv läcka

Strålsäkerhetsmyndigheten är orolig över förvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark.   

Enligt myndigheten handlar det om containrar som är i så dåliga skick att innehållet kan komma att läcka. I flera tusen år kommer avfallet i behållarna att vara farligt, men redan nu varnar alltså myndigheter för att containrarna inte håller måttet.

- Det finns en del avfall i det här förvaret som inte borde vara där, utan det behöver tas bort därifrån och omhändertas på annat sätt, säger Anders Wiebert på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Ursprungligen kommer avfallet från Försvarsmakten och det bedöms i dag vara farligare än det ansågs då containrarna placerades i förvaret. Det rör sig om uttjänta mörkerriktmedel, en form av utrustning på vapen som möjliggör skjutning i mörker, som innehåller radium 226 och avger långlivad alfastrålning.

-Det här ämnet är farligt i flera tusentals år, berättar Anders Wiebert.

Containrarna var i dåligt skick när de placerades i förvaret i mitten av 90-talet och nu när de utsätts för droppande saltvatten riskerar de att rosta sönder och börja läcka, skriver Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur. Containrarna förvaras i ett bergrum som ligger 50 meter under Östersjöns botten. De står långt in i förvaret och är svåra att komma åt, vilket också gör dem svåra att undersöka.

Svensk kärnbränslehantering (SKB), som ansvarar för förvaret, har tidigare utfört vissa reparationer för att förhindra att vatten kommer i kontakt med containrarna, men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kvarstår problemet med hög luftfuktighet. 

Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB är överens om att containrarna ska tas bort. Det är tidpunkten om när de behöver flyttas som det råder delade meningar om. SKB anser att det räcker att flytta containrarna år 2030 när det nya förvaret i Forsmark är färdigt.

TT: Håller de aktuella containrarna till år 2030?

-Det finns faktorer som talar för att SKB bör ta tillbaka avfallet tidigare än år 2030, säger Anders Wiebert.

SKB:s presschef, Jenny Rees, håller fast vid att flytten av avfallet borde ske enligt planen. Hon vänder sig dessutom mot bilden att containrarna riskerar att läcka.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078