23948sdkhjf

Maskiner, maskiner maskiner – tredje dan på Bauma!

Tredje Baumadagen blev den sista på plats – nu ska vi hem och skriva! Här får ni dock lite glimtar av vad vi hann med under onsdagen – till exempel jätten Komatsu och mässans näst största monter,

München. Söderberg & Haak utlovar rejält med benutrymme i Komatsus nya hjullastare WA475-10, som lyftes fram rejält på Bauma.

– Här kan man sitta med raka ben, förklarar key account manager Lucas Berghult och sträcker ut sig i sin fulla längd inne i hytten

– Hytten är helt ny, den är rymligare med mer glas – sikten är suverän och det finns dessutom små korta, fina spakar i stolen.

26-tonnaren har dock mer än en ny hytt att erbjuda – Lucas Berghult lyfter särskilt fram den nya växellådan som kombinerar  powershift och hydrostatdrift

– Det innebär att gaspedalen blir en ren körpedal som går på drivhjulen bak.

Lucas Berghult förklarar att de tekniska förändringarna lett till 17 procent lägre bränsleförbrukning och 20 procent snabbare och starkare lyft vilket ska ge 30 procent mer ekonomi och effekt när det gäller ton per liter.

Komatsu visade sin allra första helelektriska minigrävare.

Komatsu visade också sin allra första helelktriska minigrävare – en prototyp baserad på en tre ton tung minigrävare.

Den batteridrivna maskinen ska kunna köras 2-6 timmar på en laddning, att ladda den i snabbladdare ska ta cirka 1,5 timme.

Jesper Urdén tror mycket på de nya kallfräsarna från Wirtgen.

Wirtgen Group hade mässans näst största monter – här fick vi bekanta oss med både Wirtgen, Vögele, Hamm och Kleeman.

På Wirtgensidan visades bland annat en ny generation kallfräsar: W200Fi och W210Fi – maskiner som tänker en hel del själva och kan räkna ut vad som behöver göras och sedan leverera ett perfekt –  och dokumenterat – resultat, hävdar Wirtgen Group.

Wirtgen Sweden tror kommer få en stor genomslagskraft även i vårt land.

– Det är faktiskt en revolution, vi har aldrig förr haft den här tekniken som ger bättre kvalitet, bättre effektivitet och där föraren får så mycket hjälp – det kommer verkligen att öka produktiviteten, säger Jesper Urdén.

Vögeles 1003i ska fylla storleksgapet mellan gångbaneläggarna Super 700 och 800, och den större läggaren 1303.

I Vögeles gröna ”hörn” hittar vi til exempel dn hjulburna läggaren 1003i, en Classic Line maskin som ska fylla storleksgapet mellan gångbaneläggarna Super 700 och 800, och den större läggaren 1303.

Maskinen ska vara lite enklare utformad när det gäller till exempel hytten, vad gäller allt som har med asfaltläggningen att göra utlovas dock samma tekniska kvalitet som i premiummaskinerna.

Hamm visade en delad oscillationsvals – en innovation de arbetat länge med.

Hamm hade en sprillans färsk innovation med sig till Bauma – efter mycket arbete har de kunnat kombinera en delad oscillationsvals.

– Vi är helt ensamma om den här lösningen, säger Christian Lang på Wirtgen Group.

Delad vals ska underlätta vältning i kurvor och rondeller, oscilleringen ska innebära en skonsam och jämn vältning som dessutom kan utföras i lägre temperaturer.

Den nya välten finns i två modeller: DV+90iVS-OS, och DV+70iVS-OS.

Kleeman visade bland annat slagkrossen Mobirex 130 Evo 2.

Kleemann hade tagit med sig mycket nytt till Bauma, företaget lyfte till exempel fram slagkrossen Mobirex 130 Evo 2, som är tänkt för återvinning av betong, asfalt med mera.

– Det har blivit allt större med återvinning, även i Sverige även fast vi har mycket jungfruligt material, säger Fredrik Lindblad på Wirtgen Sweden.

– Jag har idéerna, sen har vi en heltidsanställd konstruktör i Litauen som tar fram produkterna, säger Arne Larsson.

Det är inte bara de riktigt stora jättarna som ställer ut på gigantiska Bauma. – i en av de närmare 20 hallarna hittar vi Kumlaföretaget K.T.S Maskin.

– Det är andra gången vi ställer ut, säger vd och ägare Arne Larsson.

Företaget är starkt inriktat på innovation och lägger inte mindre än fem procent på produktutveckling.

– Jag har idéerna, sen har vi en heltidsanställd konstruktör i Litauen som tar fram produkterna, säger Arne Larsson.

Att ställa ut på Bauma är inte billigt, är det värt det?

– Det ser vi i september/oktober när vi hunnit följa upp alla leads – alla leads har en kostnad och lönar det sig ställer vi ut igen, annars får det vara.

Leveranstidningen Entreprenad återkommer förstås med fylligare rapporter om detta och MYCKET MER längre fram. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094