23948sdkhjf

Vidareförädla biströmmar – stort fokus för Södra

Förra året firade Södra 80-år och gjorde ett rekordår. Det finns alltså all anledning för vd Lars Idermark att vara nöjd. Nu står bland annat vidareförädling på agendan. Vi har fått en exklusiv intervju.

Att vara vd för ett företag som ägs av 52 000 skogsägande medlemmar i södra Sverige innebär viss skillnad mot att vara vd i ett aktiebolag, men är vardagen för Lars Idermark som är vd och koncernchef för skogskoncernen Södra.

— Våra medlemmar har egna skogsgårdar så i vårt uppdrag ligger också att se till att deras ekonomi förstärks. Engagemanget från våra ägare är mycket större än i ett aktiebolag.

Om det är det någon som borde veta skillnaden mellan olika företagsformer är det Lars Idermark som fick sitt första vd-uppdrag som 25-åring och sedan testat vdposten i både privata och statliga bolag och sedan 2013 alltså ett medlemsägt företag som förra året fyllde 80 år. Det var inte bara jubiléet som gav anledning att fira.

— Det var ett fantastiskt bra år med rekordresultat, det bästa i Södras historia. Alla affärsområdena hade ett bra resultat. Vi omsatte 24 miljarder och hade ett rörelseresultat på 4,5 miljarder samt 24 procent avkastning på sysselsatt kapital. Vi delar ut 41 procent till våra ägare, säger Lars.

De affärsområden Lars nämner är Skog, Wood med sågade produkter och Cell med företagets massabruk.

 

När det gäller skog är medlemmarnas skogsinnehav viktigt som råvaruförsörjning och Södra satsar därför på att hjälpa enskilda skogsägare att sköta skogen på bästa sätt med plantering, röjning, gallring och föryngring.

— Vi behöver 17 miljoner skogskubikmeter fast under bark årligen och vi köper ungefär 10 miljoner från våra skogsägare. Resten är import eller att vi byter råvara med andra sågverk. I höstas köpte vi skog bland annat i Lettland, totalt cirka 140 000 hektar som är en del i vår virkesförsörjning. När det gäller sågverksdelen har Södra de senaste åren rationaliserat sin verksamhet vilket inneburit nedläggningar av flera sågverk. De har också avvecklat sin interörverksamhet bland annat golvtillverkning. I de sågverk som finns kvar i koncernen har det skett omfattande investeringar för att möta konkurrensen. Sedan 2013 har Södra investerat totalt cirka 11 miljarder kronor i sina anläggningar, de största investeringarna har gått till företagets tredje affärsområde, massabruken och där cirka 5 miljarder gått till anläggningen i Värö. Utbyggnaden som nu är klar, innebär ökad produktion från tidigare 425 000 ton till 700 000 ton barrsulfatmassa per år. Listan på allt som förändrats vid Värö kan göras mycket lång, allt från flisfabriken och kontinuerliga kokare till ombyggda blekerier och helt ny klordioxidfabrik och mycket mer.

 

Södra med Lars i spetsen kommer dock inte slå sig till ro nu. Även om det ligger lite längre fram i tiden diskuterar de att även uppgradera massabruket i Mönsterås. Däremot finns det inga planer på att börja tillverka papper eller kartong från den egna massan men en satsning på vidareförädling av andra produkter, bland annat bioenergi. Södra är sedan flera år delägare i företaget Sunpine som förädlar tallolja som sedan omvandlas av Preem till biodrivmedel som kan blandas i diesel. Under året startar de en satsning på att rena den metanol som uppstår vid anläggningen i Mönsterås, för att kunna sälja metanolen som råvara. De är också delaktiga i en satsning i Norge tillsammans de norska företagen Steeper Energy och Statkraft där en demoanläggning för tillverkning av biodrivmedel och andra typer av kemikalier byggs med en helt ny typ av teknik.

— Det är så vi jobbar hela tiden, att vi tittar på hur vi kan vidareförädla våra biströmmar. Att ha massabruk efter våra sågverk är därför väldigt rationellt och satsningarna på bioenergi bygger på att man har ett massabruk i botten, förklarar Lars.

 

Södra har sedan 1995 en forskningsstiftelse, där forskare kan söka finansiering till olika forskningsprojekt. Nyligen beslutade styrelsen att tillföra ytterligare 100 miljoner dit, vilket innebär att totalt 300 miljoner kronor har tillförts sedan starten. Hälften av de nya pengarna kommer att användas för att öka produktiviteten i skogsbruket genom teknisk utveckling och växtförädling av plantor. Detta är en viktig del för att säkra den framtida råvaran till Södras produktion men också en viktig del i ett av företagets hållbarhetsmål att öka skogstillväxten med 20 procent till 2050. Tillväxt som då även binder koldioxid från atmosfären vilket enligt Lars är ett viktigt argument för ett effektivt skogsbruk, men enligt honom finns det fler argument.

— Det har varit en diskussion om man ska låta skogen bara vara som den är och då glömmer man bort att detta är Sveriges viktigaste nettoexportindustri. Det skapar en osäkerhet i industrin och hos våra skogsägare hur man ser på frågorna om brukande av skogen och äganderättsfrågorna kommer också in i det här. Jag menar att vi kan förena ett modernt skogsbruk där vi har god produktivitet med biologisk mångfald. Vi vill alltid hitta lösningar men de senaste årens diskussion har inte varit den bästa kan jag säga.

 

Det finns naturligtvis utmaningar för ett företag som säljer cirka 80 procent av sin produktion på export, med bland annat stor export till Storbritannien.

— Smolk i glädjebägaren är synen på frihandel. Vi är ett litet land och väldigt exportinriktat och beroende av att det finns frihandelsavtal. Därför är det oroväckande om det skulle bli mer tullar.

På det stora hela är han dock positiv och tycker att Sverige är ett bra industriland även om till exempel tillståndsprövningar gärna skulle kunna få gå snabbare. Han ser också positivt på framtiden.

— Vi hoppas att konjunkturen håller i sig ett tag till och att det är handel och utbyte mellan länder som gäller, avslutar Lars.

Lars Idermark

BEFATTNING: Vd och koncernchef för Södra sedan 2013.

KARRIÄR: Första vd-jobbet som 25-åring. Därefter har han bland annat varit vd och koncernchef för PostNord, vd och koncernchef för Kooperativa Förbundet/Coop, vd för Andra AP-fonden, ställföreträdande koncernchef för vårdkoncernen Capio och vice vd och ställföreträdande koncernchef för Föreningssparbanken (nuvarande Swedbank) och dessförinnan Föreningsbanken. Är nu bland annat ordförande i branschorganisationen Skogsindustrierna samt fram till för någon vecka sedan styrelseordförande i Swedbanks styrelse.

FAMILJ: Gift och två vuxna barn.

FRITIDSINTRESSEN: Familjen, arbeta på den egna skogsgården, jaga eller vara i skärgården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094