23948sdkhjf

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Fler tar nu steget att minska sin användning av engångsartiklar av plast. På hamburgerkedjan Max ska med början i april läskbägare, sugrör och bestick successivt ersättas med förpackningar av 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

Först ut är Max på Hötorget i Stockholm. Från och med måndag den 25 mars finns där papperssugrör och träbestick. Utfasningen kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

– Med vårt hållbarhetsarbete har Max en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen. Sedan 2008 har vi klimatkompenserat till 100 procent för våra totala utsläpp, klimatmärkt vår meny och minskat våra utsläpp med en rad åtgärder, bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar. I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Av dagens förpackningar som används av gäst på Max består 87 procent av växtbaserat material. Genom att ersätta nuvarande läskbägare, sugrör och bestick räknar Max att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna.

Den nya bägaren för kalla drycker är fortsättningsvis av papp, men den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör. De nya besticken är av trä och sugrören är av papper.

– Som vi presenterade i nyheterna tidigare i vintras så vill vi minimera plastförbrukningen. Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max.

Förutom att öka andelen förnybara och återvinningsbara förpackningar, så satsar Max på att minska mängden engångsmaterial. Arbetet med att ersätta förpackningar som innehåller fossilbaserad plast med växtbaserat material fortsätter under hela 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078