23948sdkhjf

”Att bruka – inte förbruka”

Genom att ersätta cementklinker med masugnsslagg kan Skanska nu producera betong med betydlig lägre utsläpp än tidigare. Målet är en minskning med 50 procent senast år 2030.

En uttalad målsättning hos Skanska är att leva upp till Parisavtalet om att arbeta på ett sätt som bidrar till att minimera den globala uppvärmningen. Förhoppningen för företaget är att kunna bedriva en klimatneutral verksamhet senast år 2045. I den ambitionen krävs bland annat att öka andelen klimatsmarta produkter, vilket kan uppnås genom att hitta helt nya alternativ eller att förändra befintliga material.

En prioriterad satsning har varit att hitta en alternativ lösning till konventionell betong, ett material som är starkt, brandsäkert, formbart och återvinningsbart och därför med stor säkerhet en faktor att räkna med även i framtidens byggande.

Haken i sammanhanget är att den betong som används i Sverige innehåller cement som genererar en hel del utsläpp av koldioxid vid produktionen. Betong med andra bindemedel än cement har använts i mer än ett sekel. Problemet på våra nordliga breddgrader är att kylan kräver en beständighet som ställer höga krav på bindemedlet och för att lösa den ekvationen har cement sedan länge varit något av den ultimata lösningen.

Tillverkarna jobbar dock hårt med att hitta alternativa lösningar som minskar utsläppen. Exempelvis har Cementa ambitionen att uppnå klimatneutralitet redan år 2030.

Skanska väljer trots det ett helt eget spår och försöker nu hitta egna alternativ till cement. Sedan 11 mars erbjuds så kallad ”grön betong” där andelen cementklinker reducerats med 30-65 procent genom att ersättas med masugnsslagg. Enligt företaget innebär det att koldioxidutsläppen för vissa produkter halverats.

Utmaningen har hittills varit att hitta materialsammansättningar som fungerar för olika typer av användningsområden. Än så länge finns betong anpassad för tre olika användningsområden: vägg, bjälklag och garage.

– En utsatt utomhusmiljö har en tuffare exponering än en inomhusvägg. Vi har tittat på olika behov och tagit hänsyn till dem när vi har tagit fram de nya produkterna. Vi strävar efter att använda cement så lite som möjligt och att hitta recept som minskar miljöbelastningen, säger Ludvig Dahlgren, teknisk specialist på region Betong och som under en längre tid arbetat med projektet Grön Betong.

– Vi strävar efter att använda cement så lite som möjligt och att hitta recept som minskar miljöbelastningen. Nu har vi hittat rätt! Vi anpassar betongen till hur och var den ska användas. Vi ska använda rätt betong på rätt plats, säger Ludvig Dahlgren.

Än så länge har dock resan mot klimatneutralitet bara börjat.

– Utvecklingen kommer inte att avstanna nu, tvärtom. Grön Betong är en kontinuerlig resa mot hållbara betongprodukter, säger Ludvig Dahlgren.

Här får han medhåll av Gunilla Holmberg, regionchef för Skanska Betong.

– Vi måste ta vårt ansvar – affärsmässigt, strategiskt och moraliskt. Det handlar om att minska avtrycken och samtidigt fortsätta att göra lönsamma affärer, säger hon.

Kraften i miljöfrågan blir allt mer uppenbar för var dag som går. Greta Thunberg och hennes vänner är tydliga med vad de kräver av oss. Vi som företag måste leva som vi lär och mena allvar med det vi gör.

Då handlar det också om att i största möjliga utsträckning använda material som kan återanvändas, och även i det avseendet passar betong väl in i bilden.

Vi måste hushålla med våra jungfruliga resurser. Att bruka men inte förbruka – det är utgångspunkten för affärsmässigheten i ett hållbart samhälle, säger hon.

De klimatmanifestationer som nu genomförs av unga människor, inspirerade av inte minst Greta Thunberg, och som sprids över allt större delar av världen ger också en vink om den riktning företagen måste ta för att attrahera morgondagens arbetskraft och investerare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094