23948sdkhjf

Överskottsmassor i hälsans tjänst

Överskottsmassor från Skanska ska i fortsättningen användas till bland annat anläggningar för breddidrott, enligt ett avtal med Riksidrottsförbundet.

Svenska skolbarn rör sig minst i Norden. Inte mer än var sjunde elev i åldrarna 11, 13 och 15 år rör sig tillräckligt, enligt en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten.

Trots det fastslår statistik från Riksidrottsförbundet att endast en tredjedel av Sveriges kommuner har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar. Sedan 1990-talet är Sveriges idrottsanläggningar oförändrade i antal medan befolkningen ökat med närmare en och en halv miljon individer. I jakten på nya bostäder följer ofta en förtätning i tätorterna, viket bland annat drabbar ytor som tidigare kunnat användas för bland annat idrott.

Nu tar Riksidrottsförbundet och Skanska ett krafttag för att tillsammans ändra den utvecklingen. Grunden för samarbetet är de överskottsmassor som genereras på Skanskas byggarbetsplatser spridda över hela landet.

– I stället för att köra iväg massorna till deponi kan vi höja en skjutvall, förbättra ett skidspår eller anlägga en mountainbikebana. Vi slipper köra långa sträckor till någon av de få deponiplatserna i landet där de bara skulle bli liggande och ger i stället massorna ett extra varv i kretsloppet. Samtidigt skapar vi möjligheter för idrottande, för unga och äldre, vilket leder till att folk mår bättre och lever längre, säger Emma Viklund, affärsutvecklare på Skanska.

Idén föddes egentligen 2014 när Stockholms stad ansökte om att få arrangera vinter-OS. Det fanns bland annat ett förslag om att höja Flottsbrobacken 100 meter med hjälp av schaktmassor från Förbifart Stockholm, men möjligheterna är betydligt större än så och behöver definitivt inte vara lika storskaliga.

– När jag åker runt och pratar med föreningar, förbund och kommuner runt om i landet får jag en tydlig bild av det enorma behovet som finns av att förbättra anläggningar eller bygga nya. Kommunerna har inte resurser och föreningarna är många gånger ideella. Resultatet blir att idrotten trängs åt sidan. Med vårt koncept kan vi hjälpa dem att rusta upp, flytta eller bygga nya anläggningar, säger Emma Viklund.

Det finns en djupt rotad övertygelse om att idrott dels medverkar till fysiskt, psykiskt och socialt välmående och dels fungerar som ett kitt som bidrar till att hålla ihop det moderna samhället.

Både Skanska och Riksidrottsförbundet vill bygga ett bättre samhälle och vi båda ser att idrottsrörelsen spelar en viktig roll för att skapa mer rörelse, gemenskap och möten över gränser. Det finns bara vinnare i det här samarbetet – mer idrott och bättre hållbarhet till en låg kostnad, säger Martin Englund, projektledare för Riksidrottsförbundet Plats för idrott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078