23948sdkhjf

"Det ser ut så här i branschen"

Bergkompetens är en bristvara som företagen slåss om. Det märktes tydligt när Bergsskolan, som nu tvingas slå igen, anordnade sina arbetsmarknadsdagar.

Filipstad. Bergsskolan går en oviss framtid till mötes, i februari drog Luleå Tekniska Universitet sig ur som huvudman, och tog sina berg- och metallutbildningar med sig.

Bergsskolan ger dock inte tappt. De studenter som ännu inte hunnit slutföra sin utbildning ska få göra det och ambitionen är att kunna fortsätta verksamheten i en annan form – helst under Yrkeshögskolans paraply. Läs gärna mer om det på entreprenad.com eller i Leveranstidningen Entreprenad nummer 4.

När universitetet drog sig ur angavs för få studenter som ett tungt vägande skäl.

Bergsskolan har i många år arbetat hårt för att locka till sig studenter, ett arbete som alltså inte hann ge tillräcklig frukt innan bilan föll.

Skolans inställning är alltjämt att utbildningen behövs.

Det verkar också branschen tycka, när Leveranstidningen Entreprenad hälsade på under de årliga arbetsmarknadsdagarna i början av februari, innan universitetet levererade sitt besked, hade företagen slutit upp i stora skaror.

– Företagen vet att det inte finns tillräckligt med kompetent arbetskraft att få tag på, därför är de gärna med i ”ledet innan”, sade Bergsskolans rektor Jan Håkansson då.

Tvådagarsevenemanget syftar till att låta studenterna känna på de ditresta företagen, hitta examensjobb och sommarjobb och kanske en anställning också.

Företagen å sin sida får chansen att knipa svårfångad kompetens och bland borden hittar vi till exempel LKAB, Boliden, Implenia, New Boliden, Epiroc och Lifa.

Epiroc har dukat upp med godis och broschyrer. Företaget tillverkar borriggar och står numera självständigt vid Atlas Copcos sida.

– Vi expanderar och behöver folk, inte minst på lång sikt med tanke på automation och elektrifiering – då behövs kompetens, inte minst inom berg, säger Cristoffer Lybeck, mekanikkonstruktör på Epiroc.

Implenia står strax bredvid.

– Det är svårt att hitta kompetensen, vi ser det här som en jättemöjlighet att visa upp oss och få kontakt med eleverna, säger Nicole Silva, som jobbar med HR på Implenia.

Studenterna uppmanas att skicka in spontanansökningar och får små presenter av anläggningsjätten.

– Det ser ut så här i branschen, vi måste visa upp oss – vi behöver anställa tio ingenjörer till sommaren och behöver också tekniker.

Boliden har också hittat till Filipstad.

– Vi har redan folk från Bergsskolan på flera viktiga poster, säger Henrik Norgren, HR-generalist på Boliden i Garpenberg.

Nu vill han gärna locka fler till bolaget.

– Det är jätteviktigt för att säkra vår kompetens, vi behöver både ingenjörer och tekniker.

Studenterna går gruppvis från bord till bord, de får ställa frågor och förhöra sig om eventuella anställningsförmåner – finns det bostäder på orten? Hur är det med roliga exjobb? Vilka karriärmöjligheter finns?

Studenterna får också berätta om sig själva. Vad tycker de är roligt? Kan de tänka sig att flytta?

Upplägget ska gynna alla parter och företagen suger ofta upp studenterna tämligen direkt berättar Jan Håkansson.

Han konstaterar också att Bergsskolan inte på långa vägar kan fylla de behov som finns.

Dag två är därför vikt åt att ta emot gymnasieelever för att väcka tanken på en utbildning inom berg eller metall.

Just detta år lär den insatsen vara förspilld möda – Bergsskolans förhoppning är att återkomma som Yrkeshögskola, detta kan dock tidigast bli aktuellt höstterminen 2020.

Jan Håkansson har gott hopp om att detta ska lyckas och rekommenderar fler att överväga en branschnära utbildning inom berg eller metall.

– Går du här får du jobb, du kan dessutom jobba i princip var du vill – i en liten stad, i en stor stad eller över hela världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066