Pigg 60-åring ser tillbaka
Tiden går fort när man har roligt – inte minst i glada vänners lag. För Leveranstidningen Entreprenads del har det faktiskt snart 90 år gått sedan det första provnumret av Svensk Leveranstidning gavs ut den 15 november 1930. Av väl så stor betydelse är dock att förläggaren Sture Nordberg drog igång tidningen Entreprenadmeddelanden år 1959.
Medan Svensk Leveranstidning vid den egentliga utgivningsstarten i januari 1931 främst innehöll information om utlysta entreprenader med anknytning till byggande och leveranser samt antagna anbud, riktades Entreprenadmeddelanden till schaktentreprenörer, en yrkeskategori som precis stod inför en nästan total omvandling av sitt arbete i och med hydraulikens intåg.
När de båda tidningarna slogs ihop till en produkt, huvudsakligen inriktad på bygg och anläggning, 1970 valdes därför 1959 som startår för tidningens tideräkning. Det innebär att vi i år med mycket stolthet passerar 60-årsstrecket som en självklar kanal för den svenska entreprenadmaskinsbranschen.
Det har onekligen hänt åtskilligt under tidningens första 60 år, något som vi återkommande räknar med att påminna våra läsare om under det år som just börjat. Inte minst har såväl målgrupp som inriktning förändrats i takt med tiden. Exempelvis uppmärksammade tidningen hösten 1960 invigningen av Åtvidabergs Städinstitut där målet var att bidra till ett rationellare utnyttjande av de uppskattningsvis 200 000 personer som bedrev yrkesmässig städning i Sverige.
Den 5 oktober 1960 kunde därför läsarna ta del av ett anförande där det konstaterades att en hel del utredningar genomförts i syfte att bland annat höja statusen. Bland annat beskrevs yrkesmässig städning under dagen som ett ”bortglömt och efterblivet” yrke.
Under dagen fick också de svenska arkitekterna en rejäl släng av sleven för att de allt för ofta valde svårstädade material och exempelvis fönsterkonstruktioner som skapade stora problem när glasen skulle putsas.
Bland annonsörerna hösten 1960 fanns Nilsons Maskin som slog ett slag för Caterpillars hjullastarserie med öppen förarplats och lastaggregatets fästen placerade framför föraren. Eftersom maskinen och företagets logga presenterades i välkänd Cat-gul färg, stack annonsen ut rejält i en i övrigt tämligen ensidigt svart och vit omgivning.
Där fanns också Byggnadskranar med Lindénkranen, vars upphovsman Elis Lindén tio år senare tilldelades Kungliga Vetenskapsakademiens guldmedalj för att han uppfunnit tornkranen. Arvet efter i synnerhet de mycket användbara "topplösa" Lindénkranarna lever för övrigt fortfarande vidare genom spanska Comansa. Modellen har dessutom fått en märkbar renässans under senare år och har kapat åt sig allt större andel även iandra krantillverkares sortiment.
Även Hüllert fanns med på ett hörn med den starka nyheten Ham-Jern 120, en hydraulisk traktorgrävmaskin som utlovades besitta 40 procent större gräv- och brytkraft på skopan, bland annat tack vare den extra kraftiga hydraulpumpen. Kanske också med hjälp av en riktigt kaxig slogan: ”En Ham-Jern ersätter 15 spadar.”
Den norsktillverkade produkten blev lyckosam i Sverige och såldes, enligt Hüllert, i flera hundra exemplar innan den svenska representanten började tillverka den egna traktorgrävaren Warras.