23948sdkhjf

Nya tågutbildningar med MTR

Trafikbolaget MTR har fått tillstånd att starta fler yrkeshögskoleutbildningar till hösten – nu ska företaget utbilda fler lokförare och tågtekniker.

Hösten 2017 beviljades MTR att få bedriva sin första yrkeshögskoleutbildning för lokförare. Sedan dess har 56 elever examinerats. Under augusti 2019 startar en ny lokförarutbildning och dessutom introduceras en ny utbildning med särskilt fokus på tågtekniker.

Stockholmsregionen växer och trycket på kollektivtrafiken ökar i takt med att regionen expanderar och allt fler väljer tåget. För att klara utbyggnaden av kollektivtrafiken, stärka upp inom tåg- och fordonsunderhållsbranschen, samt vara väl förberedda inför det stora antalet pensionsavgångar som väntar de kommande åren, har MTR ansökt om yrkeshögskoleutbildningar för såväl lokförare som tågtekniker. 29 januari lämnade Myndigheten för yrkeshögskolan besked om att bägge utbildningarna beviljats start under 2019.

I en hållbar samhällsutveckling är spårburen kollektivtrafik en av framgångsfaktorerna och genom att utbilda fler lokförare och tågtekniker kan vi bidra till att säkra tillväxten, säger Mark Jensen, vd MTR Nordic.

Jämfört med behovet drivs det idag för få utbildningar som ger den samlade kompetensen som krävs för att bli tågtekniker och det finns en stor efterfrågan från branschen. Interna fortbildningar och produktutbildningar ute på företagen har därmed blivit nödvändiga lösningar för kompetenssäkringen. Med MTR:s satsning startas en tågteknikerutbildning som kombinerar teoretiska och praktiska moment och gör studenterna redo att möta arbetslivet direkt efter avslutad utbildning. 

Tågteknikerutbildningen kommer bedrivas av MTR med stöd från flera partners i branschen. Genom ett nära samarbete med många av de främsta aktörerna inom fordon och underhåll kan vi säkerställa att eleverna får kunskapen som behövs inom alla områden, säger Erika Enestad, vd MTR Tech.

Ansökningarna öppnar i mitten av februari.

FAKTA/MTR:s Yrkeshögskoleutbildningar

  • 30 elever antas till lokförarutbildningen med start i augusti 2019. Utbildningen omfattar 220 YH-poäng och genomförs på heltid under 44 veckor.

  • 25 elever antas till tågteknikerutbildningen med start i augusti 2019. Utbildningen omfattar 300 YH-poäng och genomförs på heltid under 60 veckor (1,5 år).

  • Utbildningarna bedrivs med tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan och finansieras av statsbidrag och medfinansiering från företag i branschen.

  • Eleverna är berättigade till studiemedel via CSN medan MTR står för studiematerialet.

  • Efter examen kan eleverna fritt välja arbetsgivare att söka till och inget krav ställs på att de arbetar inom MTR.

Om utbildningen för tågtekniker:
Kursen har fokus på moderna fordonssystem, underhåll och utredningsmetodik och ger studenterna nödvändiga kunskaper inom vanligt förekommande områden inom verkstad och depå. Förutom kunskaper i matematik, svenska och engelska är grundläggande ellära, alternativt motsvarande teknisk erfarenhet eller utbildning en nödvändighet. Då yrket innebär arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten kräver Järnvägsinspektionen en godkänd hälsoundersökning tidigast 6 månader innan utbildningsstart.

Om utbildningen för lokförare:
MTR:s Yrkeshögskoleutbildning följer branschens standard om 44 veckor heltidsstudier. MTR bedriver utbildningen i Älvsjö med närheten till både tåg och spårmiljö och inriktningen är både av praktisk och teoretiska karaktär, vilket ger studenterna de bästa förutsättningar att lära sig yrket. För att bli antagen till utbildningen behövs godkänd gymnasieexamen med ämnena svenska, matematik och engelska samt vara 20 år fyllda vid examen. Då yrket är en säkerhetstjänst genomgår man även yrkesspecifika tester för att bli antagen, samt en läkarundersökning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079