23948sdkhjf

Väganalys i hög fart

Enbart i Sverige mäts cirka 80 000 kilometer väg varje år. Nu presenteras teknik som gör informationsinsamlingen betydligt snabbare.

Ny teknik ska göra det möjligt att scanna av en vägyta med 3D-laser med mycket hög upplösning i full trafikhastighet (90 kilometer/timme). Bakom utrustningen står Ramböll som utlovar snabb och effektiv insamling av mycket stora mängder data. Företaget har mer än 20 års erfarenhet av vägytemätning och tillhandahåller hela ledet från utrustning och mätning till analys. Det aktuella budskapet är att den nya tekniken innebär ett stort steg framåt när det gäller maskinell dataanalys och AI.

Den nya tekniken skapar stora möjligheter att arbeta med trafiksäkerhet och hållbarhet på ett kostnadseffektivt sätt och är en del av Rambolls arbete med smart infrastruktur. Genom att bedöma läget för underhållsarbeten på ett mer effektivt sätt kan vi säkerställa att åtgärder sätts in i tid, säger Ildiko Boström, enhetschef på Ramboll Road Survey Technology, RST.

I Sverige mäts, enligt Ramböll, årligen cirka 80 000 kilometer väg, men än så länge har exempelvis yteffekter och sprickor inte mätts i full trafikhastighet. Rambölls bedömning är att metoden kan introduceras i Sverige under 2020.

Fördelar är bland annat att det blir möjligt att samla in mer och tätare information samt att insamlad data kan användas för flera olika ändamål, på såväl vägnätsnivå som objektsnivå. Systemet kan dessutom tillhandahålla information för underhållsplanering för hela Sverige, säger Ildiko Boström.

Ildiko Boström menar att den närmaste utmaningen blir att hitta bra strategier för att använda och analysera den insamlade datan. Det kan exempelvis ske genom användning av så kallad machine learning och AI.

Även om maskinen registrerar data bättre än en människa kan den inte tolka datan från början. Vi måste lära programmet att urskilja och tolka faktorer som yteffekter, sprickor och grovhet. Det gör vi genom att ge analysverktygen exempel så att de över tid blir mer träffsäkra. Visuell subjektivitet ersätts av objektiv maskintolkning och minskar därmed fel som beror på den mänskliga faktorn, säger Ildiko Boström.

Förhoppningen är att kunna bredda kunskapsbasen och ge utvecklingen ytterligare en skjuts framåt i och med att en laserscanner nu ska levereras till KTTI, ett statligt forskningsinstitut i Litauen där ytterligare tester kan genomföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.418