23948sdkhjf

Branschglädje över sänkt investeringsstöd

Den av riksdagen antagna budgeten innebär att investeringsstödet för nyproduktion av hyresrätter trappas av, till glädje för branschen.

Subventionerat bostadsbyggande är något som entreprenadföretagen länge bekämpat. I någorlunda modern tid gjordes några försök med subventioner utan framgång under 1990- och 2000-talen innan de avskaffades av Alliansregeringen 2007. Avvecklingen motiverades bland annat med att de var ineffektiva, styrde produktutvecklingen och hämmade innovationskraften. Men också att erfarenheten visar att subventioner driver kostnader eftersom entreprenadpriserna tenderar att anpassas till de ökade marginaler som investeringsstödet skapar.

Byggbranschens representanter har i stället förordat att de miljarder som läggs på subventioner ska gå direkt till de som behöver stöd i form av exempelvis bostadsbidrag. Inte minst skulle det öka den fördelningspolitiska träffsäkerheten och med stor säkerhet skapa större nytta för skattebetalarnas pengar.

Regeringens beslut att återinföra subventioner för byggande av hyresrätter 2015 var därför inget glädjande besked. Sammantaget har budgeten för investeringsstödet legat kring 11,3 miljarder kronor för perioden 2016-2019.

Desto större är nu glädjen när det ser ut som om riksdagens beslut att släppa fram Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 innebär att investeringsstödet för nyproduktion av hyresrätter trappas av. Det är ett besked som bland annat bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier välkomnar.

Byggsubventioner stör marknaden och skapar osäkerhet. Fördelningspolitiskt har det inte heller haft önskvärd effekt. Boende i husen har en disponibel inkomst väl över hyresgäster i både de aktuella kommunerna och riket som helhet, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier.

Något som också stör marknaden är den ryckighet som uppstår när regeringar med helt olika ekonomiska grundsyn gör återkommande förändringar av de förutsättningar som reglerar bostadsbyggandet. Anna Broman efterlyser därför breda blocköverskridande överenskommelser som kan ge långsiktiga spelregler för bostadsbyggandet.

Det behövs en bostadspolitik med fler riktade stöd på individnivå. Det gäller allt ifrån en översyn av bostadsbidragen till ett subventionerat bospar för unga vuxna, säger Anna Broman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063