23948sdkhjf

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

Som en del i Ikeas hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallad.

Under 2019 kommer sallad att odlas i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i samarbete med Bonbio. Salladen odlas i näring som utvunnits från matavfall i ett cirkulärt kretslopp. Till en början kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men ambitionen är att kunna servera salladen i varuhusens restauranger.

– Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av vår strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige.

Projektet inleds med att odla sallad i högteknologiska odlingscontainrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg under ett års tid. Ambitionen är att odlingen ska ske med växtnäring som återvinns från 100 % organiskt avfall. Ikea Sveriges matavfall går redan idag till olika återvinningsanläggningar, bland annat biogasanläggningen i Helsingborg som drivs av Bonbios systerföretag OX2 Bio. Det är i den anläggningen som matavfallet förädlas till växtnäring.

– Vi ser fram emot en spännande resa med Ingka-koncernen där vi odlar olika grödor cirkulärt och kan hushålla med resurserna på ett optimalt sätt. Genom att styra ljus, temperatur, bevattning och näringstillförsel är vi oberoende av årstider och kan säkra en stor produktion av närodlade och färska grödor året runt, säger Fredrik Olrog, vd vid Bonbio.

Genom projektet är förhoppningen att få mer kunskap om hur den cirkulära odlingsprocessen fungerar och hur högteknologiska odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus och andra aktörer att servera mer hållbart odlad mat. Till en början kommer salladen att serveras i varuhusens personalmatsalar, med förhoppning att under det kommande året även kunna servera salladen i kundrestaurangerna.

På sikt hoppas Ingka-koncernen, den största franchiseetageren verksam inom Ikea-varumärket, att kunna bli självförsörjande med närodlad, cirkulär sallad och annat bladgrönt.

– Med den cirkulära processen slipper vi långa transporter, sänker vattenåtgången och behöver varken jord eller bekämpningsmedel. Elen som behövs för att driva odlingarna kommer dessutom från våra egna vindkraftsanläggningar, säger Catarina Englund, innovationschef, Ingka-koncernen.

Odlingsprocessen:

I det första steget tas matavfallet emot på biogasanläggningen i Helsingborg. I framställningen av biogas tar Bonbio tillvara på den näringsrika restprodukt som blir över i processen och förädlar den till organisk flytande växtnäring. Denna utgör sedan grunden till att driva upp nya grödor.

Bonbio använder en odlingscontainer på 30 kvadratmeter, vilket motsvarar en konventionell odlingsyta på ca 80 kvadratmeter tack vare att odlingen är vertikal i fyra våningar. Varje våning har 45 rännor och varje ränna har plats för 20 korgar, som grödorna växer i. Odlingen är hydroponisk, vilket innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Mängden vatten som behövs är endast 10 procent jämfört med konventionell odling.

Odlingen är högteknologisk, till stora delar automatiserad och ständigt optimerad av Bonbios hortonomer. Sensorer kontrollerar olika klimatparametrar, allt från hur långa dagarna ska vara till hur många procent koldioxid som behövs för att maximera fotosyntesen och säkra hög produktion och kvalitet.

Efter fem till sex veckor kan upp till 18 kg sallad skördas varje dag i respektive container. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094